Odborníci z Brandeis University vytvořili inovativní láhev na víno. Ta disponuje kruhovou drážkou, která zabraňuje tomu, aby víno při nalévání odkapávalo na ubrus, pohovku, koberec atd.
Ač to zní téměř neuvěřitelně, duchovnímu otci dotyčného projektu – biofyzikovi Danielovi Perlmanovi – výzkum proudění tekutiny přes hrdlo lahve zabral zhruba tři roky. Přestože na trhu jsou dostupné různé gadgety, které lze pro daný účel použít, Perlman podle svých slov hledal řešení nevyžadující žádné dodatečné náklady.
„Chtěl jsem prostě změnit lahev vína samotnou,“ konstatoval. A díky spolupráci s inženýrem Gregem Widbergem se mu to nakonec i povedlo.
Největším oříškem bylo zjistit, jak drážka musí být velká, aby víno zadržela. Daniel a Greg po několika testech zjistili, že nejlepší šířka činí 2 mm a hloubka 1 mm. Aby kapka vína takovou překážku překonala, musela by putovat jejím vnitřkem proti gravitační síle, nebo nějakým způsobem získat energii potřebnou ke „skoku“ z jedné strany na druhou – což za normálních okolností samozřejmě nedokáže.
Perlman nyní jedná s výrobci vína o možnosti, že by jeho design začali používat. V dané souvislosti určitě není bez zajímavosti, že podoba tohoto druhu lahví se za uplynulých cca 200 let téměř nezměnila.
Zdroj: Brandeis University