Špatné zprávy pro gurmány: Moderní doba snižuje požitek z jídla

V současnosti sice disponujeme úžasně sofistikovanými technologiemi, ale naše vlastní těla se musejí potýkat s celou řadou různých problémů. O této problematice se hovořilo i na výročním zasedání Americké asociace pro rozvoj vědy v Bostonu – a řada příspěvků byla opravdu zajímavých.

Například Kara Hoover z Alaska University upozornila na to, že v důsledku znečištění ovzduší se zhoršuje náš čich. „To znamená, že už nemáme takový požitek z jídla a že nám hůře poznává, že někdo cítí strach nebo úzkost,“ dodala.

Amandě Melin z Calgary University se zase nelíbí, že trávíme příliš mnoho času v uměle osvětlených místnostech. Osvětlení je totiž mnohdy zcela nevyhovující, což otupuje náš zrak. Není tak divu, že mnoho jedinců musí už od mládí nosit brýle.

Samostatnou zmínku si zaslouží také obezita. Paul Breslin z Rutgers University přišel s poměrně originálním názorem – totiž že jednou z příčin jejího nárůstu je „opice v nás“.

„Myslím, že láska k cukru může souviset se skutečností, že jsme opice a sdílíme miliony let starého společného předka s ostatními opicemi na této planetě... z nichž všechny žijí v lesích a jedí hlavně ovoce, které je sladké nebo kyselé,“ konstatoval.

Ovoce ovšem v přírodě není dostupné 365 dní v roce, takže jakmile dojde, opice musí začít konzumovat i méně výživné věci – listí atd. My lidé si oproti tomu můžeme kdykoliv zaběhnout do nejbližšího supermarketu... a vesele tloustnout.

Zdroj: The Independent

Diskuze (2) Další článek: Na finální HoloLens si ještě počkáme, Microsoft odkládá výrobu levnější a dostupnější verze

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,