Americké letectvo připravuje laserovou obranu pro bombardéry B-52

  • Výzkumníci US Air Force pracují na laserových zbraních
  • Ty by bylo možné namontovat na bombardéry B-52 a zlepšit tím jejich obranu
  • První testy by se měly uskutečnit už v roce 2021

Strategické podzvukové proudové bombardéry dlouhého doletu Boeing B-52 Stratofortress jsou v aktivní službě už od roku 1955, ale stále představují významnou součást amerického letectva. V současnosti nejsou vybavené hlavňovými zbraněmi. Ve výzkumné laboratoři Air Force Research Lab připravují obranné lasery, s nimiž by tyto letouny mohly zneškodnit útočící rakety vzduch-vzduch anebo země-vzduch.

Defenzivní i ofenzivní laserové zbraně pro stíhací letadla i velká nákladní letadla v US Air Force vyvíjejí už několik let. V Air Force Research Lab ale nedávno spustili speciální pětiletý program SHIELD, jehož cílem je vytvořit systém vysokoenergetických laserových zbraní s dostatečně výkonným palubním zdroje energii a kvalitní optikou, který by zajistil obranu pro velká letadla, jako je právě bombardér B-52.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
B-52G nad mraky * Barksdale B-52 s americkou vlajkou * Vylepšování B-52 (Foto: US Air Force)

Podle šéfa výzkumu amerického letectva Grega Zachariase budou tyto zbraně pravděpodobně v podobě externě montovaných krytů s připojeným zdrojem energie. Zacharias zároveň podotýká, že tyto kryty s laserovými zbraněmi do jisté míry změní tvar letadla, takže vojenští vývojáři nepočítají s tím, že by takové zbraně montovali na již existující stealth letouny. Zhoršili by tím totiž jejich stealth schopnosti. Naopak starší stroje, jako je právě B-52, vytěží z technologie obranných laserů nejvíc.

Klepněte pro větší obrázek
Bombardér B-52H (Foto: US Air Force)

Americké letectvo podle všeho s bombardéry B-52 počítá i do budoucna, samozřejmě s postupným vylepšováním hi-tech prvky. Do takových vylepšení nebude až tak obtížné zahrnout i vyzbrojení obrannými lasery. Důkladná obrana bombardérů B-52 se stane ještě významnější v blízké budoucnosti, kdy US Air Force s těmito stroji počítá jako s výzbrojními letadly (arsenal planes), která by měla fungovat jako létající zbrojní sklady plné chytré munice a ještě chytřejších dronů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Bombardér B-52 * B-52H opouští základnu Minot Air Force * Boeing B-52 shazuje bomby (Foto: US Air Force)

Laserové zbraně využívají intenzivní energii laserové paprsku k sežehnutí nebo vyřazení cílů, aniž by došlo k velké explozi. Mohou fungovat ve vysokých rychlostech a jsou schopné likvidovat rychle letící cíle. Defenzivní lasery lze rovněž využít k vyřazení navádění blížících se raket anebo také jako antilaserové zbraně proti laserům protivníka. Stejně tak mohou lasery posloužit proti útočícím dronům, letounům, i dalším typům útoků, které mohou cílit na bombardér.

Výhodou laserových zbraní jsou prakticky nulové náklady na munici, což je zásadní rozdíl oproti astronomicky drahým raketám a chytré munici. Namísto několika raket bude mít letoun vyzbrojený lasery k dispozici tisíce výstřelů, na které spotřebuje jen pár litrů leteckého paliva. První testy obranných laserů pro letouny během letu by se měly uskutečnit v roce 2021.

Zdroj: Scout-Warrior

Diskuze (2) Další článek: Už víme, jaké parametry budou mít SSD s novou technologií 3D Xpoint. Zázraky se nekonají

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,