Amerika varuje před novým trendem: krev mladých panen vám asi život neprodlouží

Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv FDA vydal poněkud netradiční doporučení: krev mladých vám v boji proti stárnutí (asi) nepomůže.

Ne snad, že by se za oceánem rozmnožili upíři či následovníci legend o uherské hraběnce Alžbětě Báthoryové, ale v USA bují nový trend transfúze krevní plazmy od mladých dárců. Pokud se tedy nedokážete vyrovnat s rostoucím počtem vrásek a zhoršující se pamětí, jednoduše zajedete na některou z klinik, kde vám s trochou nadsázky vymění krev a pleť se opět krásně natáhne.

Nepodložené účinky a velká rizika

Údajným elixírem mládí mají být především některé proteiny v plazmě, šéf FDA Scott Gotlieb a vedoucí jejího výzkumu Peter Marks však před podobnými praktikami varují. Nejen že o nich pochybují, neboť chybí jakékoliv věrohodné klinické testy, ale zmiňují i zdravotní rizika takového zákroku.

A kde se vlastně podobné ozdravovny inspirovaly? Za vším údajně stojí zcela odlišný výzkum využití pupečníkové krve, který je ke všemu stále ve velmi rané fázi a hlavně byl testovaný pouze na myších. Těm se měla opravdu zlepšit paměť, píše Ars Technica.

Diskuze (23) Další článek: Logitech MX518: legendární herní myš se vrací s řadou vylepšení

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,