Černý sarkofág možná ukrývá ostatky Alexandra Velikého. Mnozí ale varují před jeho otevřením

Jak jsme vás již informovali, během výkopových prací v egyptské Alexandrii byl v hloubce cca 5 metrů odkryt záhadný sarkofág. Je vyroben z černé žuly a má opravdu mimořádně velké rozměry: jeho délka činí 265 cm, šířka 165 cm a výška 185 cm.

V médiích se již objevily spekulace, že v tomto sarkofágu mohl být uložen k poslednímu odpočinku sám Alexandr Veliký, považovaný za největšího a nejúspěšnějšího vojevůdce historie. Ten zemřel v červnu roku 323 př. n. l a jeho hrob dosud nebyl objeven. Možnost, že se nachází právě v Alexandrii, je však považována za jednu z nejpravděpodobnějších.

Podle některých lidí, kteří tuto událost komentují na sociálních sítích, bychom ale sarkofág raději vůbec neměli otvírat. Pokud tak učiníme, přinese nám to prý tisíc let temnoty. Vždyť kdo by neznal legendy o kletbách mumií (například slavného Ötziho)?

Klepněte pro větší obrázek
Alabastrová hlava (Foto: Ministry of State of Antiquities)

Na druhé straně… „Fašismus je vzestupu, hladiny moří taky, Severní Korea pokračuje ve vývoji jaderných zbraní a včely alarmujícím tempem umírají. S kletbou mumie se můžeme vypořádat,“ poznamenal Business Insider.

Co se týče výše uvedené hypotézy o Alexandru Velikém, tu podporuje nejen místo nálezu, ale i jeho datování. Dále je tu alabastrová hlava, která vzdáleně připomíná busty slavného makedonského krále.

Na rozuzlení tohoto takřka detektivního příběhu si však ještě nějakou dobu budeme muset počkat. Dopravit sarkofág někam, kde ho bude možné důkladně zkoumat, totiž rozhodně nepředstavuje snadný úkol. „Přesunout ho neporušený do muzea a tam ho otevřít je obtížné. Celá ta věc je pět metrů pod zemí a váží více než 30 tun. Víko samo o sobě má 15 tun,“ vysvětlil Ayman Ashmawy z egyptského Ministry of State of Antiquities.

Foto: Ministry of State of Antiquities

Diskuze (26) Další článek: Startuje BlackFly – splněný sen o létajícím autě!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,