Cukr může mikrorobotům usnadnit pohyb lidským tělem

Pomalu ale jistě se blíží doba, kdy v našich tělech budou pracovat armády miniaturních robotů, kteří dokážou diagnostikovat nemoci, transportovat léky na místa určení atd. Podle vizionáře Raye Kurzweila by něco takového mohlo být zcela běžné už v roce 2030.

Je tu ale jeden háček – zatím nedisponujeme žádným rozumným způsobem, jak těmto robotům „vysvětlit cestu“. Badatelé z University of California San Diego (UCSD) se nicméně domnívají, že našli řešení: kapsle z cukru.

Tým již dříve experimentoval s malými samohybnými roboty, kteří jsou potaženi antibiotiky a mají za úkol zbavovat laboratorní myši vředů. Jenže žaludeční kyseliny a střevní tekutiny způsobily, že k uvolnění léků často docházelo ještě předtím, než se dotyčné stroje ke vředům vůbec dostali.

A aby toho nebylo málo, někteří boti myším občas uvízli v hrdlech (pokud se dostávali do těla v tekutině, kterou zmíněná zvířata pila).

Odborníci je proto umístili do pilulek z laktózy a maltózy – tedy netoxických cukrů, které se v případě potřeby mohou snadnou rozpadnout. Následné pokusy ukázaly, že tito roboti si při doručování léků vedou mnohem lépe než ti, kteří byli myším podáváni v kapalných roztocích či pilulkách z křemíku.

„Nyní, když máme efektivnější způsob jak dostat mikroroboty přesně tam, kde je chceme mít, se můžeme přiblížit o další krok ke Kurzweilově vizi,“ komentoval to Futurism.

Váš názor Další článek: Chrome konečně umožní přidání vlastního pozadí a odkazů na domovskou stránku. Bez doplňků

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,