Evropa zhnědla: Družice Sentinel-3 ji vyfotila v červnu a teď

Evropa během poslední doby nepříjemně zhnědla. V plné nahotě to ukazují data ze satelitního systému Sentinel. Jedná se o síť družic, které snímají zemský povrch a sledují životní prostředí pomocí armády senzorů.

Zatímco vlevo je snímek z konce letošního června, ten vpravo pak ze středy. Jak vidno, letošní horké a suché léto se na starém kontinentu nepodepsalo jen nedávnými požáry, ale výrazně se změnila i barva kontinentu, která spíše připomíná podzim. Na záběru, který zachytává podstatnou část západní Evropy, je to patrné na první pohled.

Klepněte pro větší obrázek
Evropa během měsíce díky horkému létu a suchu viditelně zhnědla (Foto: Sentinel-3, ESA)

Systém Sentinel se aktuálně skládá z dvou družic Sentinel-3A a Sentinel-3B. Zatímco družice 3A ESA vypustila už v roce 2016, nejnovější 3B poletuje nad zemským povrchem od letošního dubna.

Aktuálně jsou obě družice v tandemu – pouhých 223 kilometrů od sebe. To v praxi znamená, že je při letu rychlostí 7,4 km/h odděluje pouhých 30 sekund. Má to svůj účel, díky této nejmenší bezpečné vzdálenosti lze totiž zkalibrovat měřící techniku na obou satelitech, ta by totiž měla v obou případech díky prakticky shodným podmínkám podávat totožná data.

Z naměřených dat lze získat hromadu zajímavých dat – třeba animaci níže, která znázorňuje růst množství chlorofylu ve vegetaci během evropského jara.

Diskuze (16) Další článek: Spotify má 180 milionu uživatelů, stále je to ale černá díra na peníze

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,