Evropská agentura pro chemické látky chce zakázat drtivou většinu mikroplastů

Evropská agentura pro chemické látky (ECHA) včera navrhla novou legislativu, která by zakázala 90 % aktuálně používaných mikroplastů. Pokud ji Evropská unie přijme, mohlo by to dramaticky snížit množství plastového odpadu znečišťujícího naše okolí.

Mikroplasty jsou obsažené například v kosmetice, pracích prostředcích, barvách či hnojivech. Evropské země jich prý každoročně do životního prostředí uvolní přibližně 40 000 tun.

ECHA chce zakázat především ty mikroplasty, které výrobci do svých produktů přidávají kvůli větší ziskovosti – nikoliv kvůli tomu, že by neexistovala žádná ekologičtější alternativa.

Zvláštní zpravodaj OSN Baskut Tuncak v dané souvislosti uvedl, že tyto kroky jsou nezbytné k tomu, „aby si současné i budoucí generace mohly užívat toho, co je jejich lidské právo: čisté, zdravé a udržitelné životní prostředí.“

Už nyní je však jasné, že je nepůjde uskutečnit ze dne na den. Vědecký výbor ECHA bude příštích 15 měsíců návrh revidovat a pracovat na posudku, který následně pošle Evropské komisi.

Evropská komise bude mít 3 měsíce na zaujetí stanoviska a eventuálně i připravu potřebných právních předpisů. Ani pak by ale ještě zákaz nevstoupil v platnost – to totiž může trvat až dalších 8 měsíců.

Titulní foto: Oregon State University, CC BY-SA 2.0

Diskuze (11) Další článek: Měkký robot napodobuje úponky rostlin a obtáčí se kolem opory

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,