Dnes je poslední den, kdy je možné hlasovat, jak se má Evropská unie postavit k letnímu času

Evropská komise v červenci spustila veřejné hlasování, jehož cílem je zjistit názor občanů na to, zda by měl být zrušen letní čas. Hlasující se mohou do 16. srpna rozhodnout, zda se chtějí držet stávající směrnice, nebo raději zvolí jiný soubor pravidel, platný pro celý rok.

Ve 28 evropských zemích, které uznávají letní čas, se ručičky hodinek v létě pohybují o jednu hodinu napřed, v zimním období pak platí středoevropský čas.

Jedním z iniciátorů průzkumu je český europoslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL):

Evropská komise oznámila spuštění ankety na svém oficiálním účtu na sociální síti Twitter. „Zahájili jsme diskuzi o změnách letního času, aby bylo možné vyhodnotit, zda se mají pravidla změnit. Sdílejte své pohledy vyplněním online dotazníku dostupného ve všech jazycích EU.“ uvádí se v tweetu.

Bohužel prakticky od zahájení hlasování narážejí uživatelé, kteří chtějí vyjádřit svůj názor, na chybovou hlášku „Server EUROPA je dočasně nedostupný. Omlouváme se za případné nepříjemnosti, které vám tím mohou vzniknout.“

Diskuze o letním čase se vedou už řadu let. Kritici argumentují tím, že změna zvyšuje poptávku po elektrické energii a narušuje jemné cirkadiánní rytmy člověka, což vede k dlouhodobým zdravotním problémům. Kromě toho statistiky prozrazují, že v období po přesunu ručičkových hodinek směrem vpřed stoupají počty sebevražd a srdečních záchvatů.

Druhá strana letní čas oceňuje především proto, že sluneční světlo je k dispozici dlouho do večera. Delší dny v létě poskytují více času na cvičení a rekreační aktivity, které mohou být prospěšné zdraví. Dalším argumentem pro zachování jsou statistiky, podle kterých během platnosti letního času také klesá počet loupežných trestných činů o 27 %.

Průzkum v roce 2014 zjistil, že převážná většina obyvatel států EU byla spokojena s každoročními změnami času. Neplatí to ale všude – například ve Finsku více než 70 tisíc občanů podepsalo petici za zrušení letního času. Přesto ani tato aktivita nebyla schopna prosadit žádnou změnu.

Průzkum veřejného mínění je otevřen všem evropským občanům až do 16. srpna. Nyní je otázkou, zda se servery složily pod náporem hlasování chtivých uživatelů a jak rychle se je povede zprovoznit.

Článek jsme 16. srpna aktualizovali.

Diskuze (81) Další článek: Jak moc můžeme solit? Možná víc, než se všeobecně tvrdí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,