Facebook odtajnil své robotické projekty. Snaží se stroje přimět k tomu, aby byly zvědavé

Facebook na svém blogu zveřejnil příspěvek o třech robotických projektech, kterým se v současné době věnuje. Všechny jsou zaměřené na hledání způsobů, jak by se roboti mohli učit z vlastních zkušeností spíše než z dat připravených pro školící účely.

„Tato práce povede ke schopnějším robotům. Ale ještě důležitější je, že povede k AI, které se budou moci efektivněji vzdělávat a lépe zobecňovat nové aplikace,“ uvádějí autoři dotyčného článku.

Učení v reálném světě

V rámci jednoho projektu se šestinohý robot snaží osvojit si chůzi a to přirozeným způsobem – tedy bez informací o svém prostředí.

Další projekt zkoumá jak vybavit roboty „zvědavostí“ (což by mohlo zlepšit proces studia) a konečně poslední je zaměřen na problematiku učení se pomocí hmatového vnímání.

„Skutečný svět je chaotický, je složitý. Svět není dokonalým místem, není elegantní,“ konstatoval Roberto Calandra z AI divize Facebooku v rozhovoru pro Business Insider.

„Takže skutečnost, že se snažíme vyvinout algoritmy fungující na reálných robotech, pomůže vytvořit AI algoritmy, které obecně řečeno budou spolehlivější, robustnější a budou se rychleji vzdělávat,“ dodal Calandra.

Diskuze (4) Další článek: John Rozparovač: Rozlouskneme heslo fiktivního ministerského náměstka

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,