Honda Tomo: prototyp elektromobilu vytvořili italští studenti jako diplomku

Jedním z exponátů, který bude automobilka Honda vystavovat na začátku března v rámci ženevské výstavy Motor Show 2019, bude prototyp plně elektrického vozu Tomo. Vznikl ve spolupráci se školou designu Istituto Europeo di Design (IED) v italském Turíně.

Honda a IED mají za sebou dlouhou historii – Tomo je patnáctým modelem v měřítku 1:1, který automobilka vytvořila ve spolupráci s tímto vzdělávacím ústavem. Pro studenty, kteří se podíleli na jeho vzniku, šlo o diplomovou práci ve dvouletém magisterském programu v oboru designu dopravních prostředků.

Zábavné auto pro rok 2025

Úkol zněl relativně prostě: třináct studentů mělo vymyslet zábavné auto pro rok 2025. Výsledkem je zakulacené elektrické kupé, které může fungovat i jako malý pick-up. Název Tomo v japonštině znamená „kamarád“.

Projekt prezentuje představu mladých lidí o autě do města, které je využitelné i pro aktivní trávení volného času. Svými kompaktními rozměry odpovídá populární Mazdě Miata: je dlouhé 3,99 metrů, široké 1,89 metrů a vysoké 1,55 metrů.

Možná se jednou dočkáme

„Tomo byl navržen pro nový segment trhu, kde nehraje roli věk,“ uvádí tým IED. „Snaží se vzbudit zájem nových generací, které mají stále častěji netradiční povolání a chtějí si užít auto zábavným a užitečným způsobem.“

Dvoudvéřové kupé připomíná některými rysy poslední koncepty elektrických vozů Hondy – Urban EV a Sports EV. Designu dominuje kombinace černé a bílé barvy, podkreslují ho kruhové světlomety. Zatím je to jen designové cvičení, ale podobnost s reálnými koncepty Hondy dává naději, že by Tomo jednoho dne mohl ovlivnit vzhled skutečného sériového vozu.

Diskuze (5) Další článek: Rodina ženy zabité autonomním autem Uberu žaluje město o 10 milionů dolarů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,