IKEA vytvořila speciální záclonu, která dokáže čistit vzduch

Znečištěné ovzduší je velkým problémem, a to nejen ve velkých městech, kde za něj může doprava a průmysl, ale i na vesnicích, kde k němu často přispívají sami obyvatelé tím, čím topí. IKEA přišla se zajímavým řešením, jak vyčistit vzduch v rámci domácnosti. Novinka se jmenuje Gunrid a jedná se o speciální záclonu.

Dle Světové zdravotnické organizace je znečištění ovzduší jedním z největších zdravotních rizik – podle dostupných dat stojí za každým osmým úmrtím. Proto je žádoucí aktivně snižovat znečišťující látky a zlepšovat kvalitu vzduchu, který dýcháme.

Záclona jako čistička

Představa, že by záclona mohla nějakým způsobem fungovat jako čistička vzduchu, může zpočátku působit trochu bláznivě. Švédský výrobce nábytku je však o svém výrobku přesvědčen a hodlá ho uvést na trh v následujícím roce.

Prozatím nábytkářský gigant prozradil několik podrobností. Záclona Gunrid je vyrobena ze speciální tkaniny s „minerální povrchovou úpravou“. Jeden z autorů produktu Mauricio Affonso uvádí, že funguje podobně, jako fotosyntéza v rostlinách.

Když je záclona vystavena světlu (vnitřnímu i venkovnímu), rozkládá nejčastěji se vyskytující znečišťující látky, jako jsou pachy a formaldehyd, v ovzduší uvnitř místnosti. zahraniční média spekulují o možném použití oxidu titaničitého – fotokatalyzátoru, který se používá různými způsoby k řešení znečištěného ovzduší.

Bude nábytek čistit vzduch?

IKEA tvrdí, že na vývoji čistící záclony spolupracovala s asijskými a evropskými univerzitami. Lena Pripp-Kovac k novému produktu říká: „Kromě toho, že lidé mohou doma dýchat lepší vzduch, doufáme, že Gunrid zvýší povědomí o znečištění ovzduší v interiérech, což povzbudí změny jejich chování.“

To, zda záclona dokáže opravdu efektivně vyčistit vzduch v místnosti, ukáže až praxe a objektivní měření. Zatím se musíme spolehnout na výsledky údajně úspěšných laboratorních testů, které ukázaly, že povrchová úprava funguje a že je bezpečná.

Záclona je zatím prvním produktem tohoto typu, nicméně švédská firma počítá s nasazením této technologie pro budoucí aplikace na jiných textiliích. Možná se tak dočkáme čistících sedacích souprav a dalších doplňků interiéru. „Nebylo by skvělé, kdyby všechno v našich domovech mohlo přispět k lepšímu vzduchu a zdravějšímu životu?“ ptá se Mauricio Affonso.

Další aktivitou, kterou chce IKEA přispět k celosvětově lepšímu ovzduší, je projekt „Better Air Now!“ V jeho rámci vyrábí produkty z rýžové slamy – vedlejšího produktu rýžového průmyslu, který by jinak byl spálen.

Diskuze (20) Další článek: Švýcarský výrobce hodinek Swatch chce miliardy po Samsungu, ukradl mu prý ciferníky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,