Výsledky nového výzkumu opět rozbouřily diskuse o tom, kolik soli můžeme zkonzumovat, aniž bychom se museli strachovat o naše zdraví. Z inkriminované studie, která zahrnovala více než 95 000 lidí, totiž plyne, že drtivá většina z nás si klidně může dopřát až dvě a půl lžičky (cca 5 gramů sodíku) denně.
Spousta odborníků přitom tvrdí, že soli bychom měli požívat mnohem nižší množství a to kvůli riziku zvýšeného krevního tlaku a s tím souvisejících zdravotních problémů.
„Světová zdravotnická organizace doporučuje jíst méně než dva gramy sodíku – což je jedna čajová lžička soli – denně jako preventivní opatření proti kardiovaskulárním chorobám. Ale je jen málo dokladů toho, že lidé při takto nízké úrovni dosahují lepších zdravotních výsledků,“ uvedl jeden z badatelů, Andrew Mente z McMaster University.
„Neexistuje přesvědčivá evidence, že lidé se středním nebo průměrným příjmem sodíku potřebují za účelem prevence srdečních onemocnění a mrtvice příjem sodíku snížit,“ poznamenal další člen týmu Martin O'Donnell.
Tyto závěry se pochopitelně okamžitě staly terčem kritiky. Mj. proto, že účastníci studie poskytovali pouze jeden vzorek moči a nikoliv více vzorků během 24 hodin – kvůli čemuž prý výsledky nelze považovat za dostatečně přesné. K určitému zkreslení skutečnosti mohlo dojít i v důsledku zahrnutí osob trpících srdečními chorobami, kteří solí jen málo.
Například podle Grahama Macgregora z Queen Mary Universit se opakovaně ukázalo, že snižování příjmu soli vede k poklesu kardiovaskulárních onemocnění. Tento názor podporuje i podrobný výzkum provedený American Heart Foundation, jehož autoři dospěli k tomu, že pokyny doporučující 1,5 gramů sodíku denně mají „silnou vědeckou podporu“.