Jak se budou pobřežní bojové lodě LCS bránit útokům hejn člunů?

  • US Navy chce prověřit bojové systémy nových lodí LCS
  • Proto připravuje cvičné útoky hejny malých vyzbrojených člunů
  • Při těchto útocích si lodě LCS vyzkoušejí své nové vybavení jako rakety či drony

Pobřežní bojové lodě LCS (Littoral Combat Ship) představují dvě nové třídy lodí amerického námořnictva, pojmenované „Freedom“ a „Independence“. Jsou určené pro operace v pobřežních vodách, kde by měly díky své pohyblivosti, stealth konstrukci a nízkému ponoru zdatně bojovat s moderními asymetrickými hrozbami.

Lodě LCS jsou vybaveny výměnnými moduly, díky nimž mohou plnit široké spektrum úkolů, od transportu a záchranných misí, až po likvidaci min nebo moderních tichých ponorek.

Lodě LCS by měly v námořnictvu nahradit fregaty třídy Oliver Hazard Perry a minolovky tříd Osprey a Avenger. Jejich vývoj ale utrpěl značné zpoždění a finanční náklady hrozivě přesáhly původní rozpočet. Počet plánovaných lodí LCS se postupně snižoval a dnes odpovídá celkem 34 lodím obou tříd.

Těžko na cvičišti...

US Navy teď připravuje cvičné útoky hejny malých vyzbrojených člunů, které by měly prověřit bojové systémy lodí LCS a připravit je na bojové operace. V těchto útocích si pobřežní bojové lodě vyzkoušejí své nové vybavení pro boj, které zahrnuje rakety, děla, drony a nafukovací čluny, plus nezbytné senzory.

Významnou roli v těchto testech sehraje bojový raketový modul Surface-to-Surface Missile Module. Jedním z jeho hlavních úkolů by mělo být odrážet útoky hejn malých ozbrojených strojů. Tento bojový modul tvoří 24 raket AGM-114L Longbow Hellfire, lodní děla ráže 30 a 57 mm, jedenáctimetrové nafukovací čluny s pevným trupem, helikoptéry, a také drony s kolmým startem i přistáním na lodi.

Celý bojový raketový modul byl navržený tak, aby každá z jeho součástí tvořila bod v rozsáhlé síti pro bojové situace. Například drony mohou posílat snímky v reálném čase helikoptérám a lodnímu radaru pro řízení palby. Tím zajistí rychlejší reakci lodi a její výzbroje na aktuální situaci.

Jak drony, tak i helikoptéry a radary přitom mohou komunikovat s lodními děly a dalšími zbraňovými systémy, které jsou určené pro boj s hrozbami v bezprostřední blízkosti. Významným elementem bojových prostředků pobřežních lodí jsou malé a rychlé nafukovací čluny. Díky nim mohou členové posádky pobřežní lodi vyrazit do boje osobně a čelit útočníkům z bezprostřední blízkosti.

Plánovači US Navy považují hrozby útoků hejny malých člunů za velmi vážné. Malé a rychlé čluny protivníka s posádkou anebo dokonce s autonomním řízením představují novou a nebezpečnou taktiku, proti níž nejsou dosavadní obranné strategie amerických válečných lodí příliš účinné. Záměrem takových útoků je zahltit nebo zmást senzory a zbraně obrany lodí. Pobřežní lodě teď musí natrénovat, jak by takovým útokům mohly nejlépe vzdorovat.

Diskuze (27) Další článek: V roce 2019 se očekává strmý pokles cen pamětí a SSD až o 35%

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,