Japonský výrobce dá robotickým strojům umělou inteligenci, aby se automaticky zlepšovaly ve výrobě

  • Velký výrobce robotických strojů Fanuc chystá nasadit pokročilou inteligenci
  • Stroje se budou učit z pozorování vlastní i práce jiných robotů
  • Výroba bude moci být rychlejší a flexibilnější

Hromadná výroba je dnes silně závislá na pokročilých robotech, které jsou používané napříč segmenty – ať už se jedná o výrobu telefonu, který máte v kapse nebo automobilu, kterým jezdíte.

Klasické roboty už přestávají v pokročilých segmentech stačit, protože dochází k neustálému vylepšování produktů a uváděných nových modelů. A i když se programování robotů v průběhu posledních let hodně zlepšilo a usnadnilo, nastupuje další fáze – integrace umělé inteligence.

Fanuc začal spolupracovat s Nvidií

Jedním z největších výrobců programovatelných průmyslových robotů je společnost Fanuc. Roboty od Fanucu mimo jiné používá například i Tesla Motors pro výrobu elektromobilů, ale najdete je třeba i v továrnách, kde se vyrábí nejnovější iPhony.

Klepněte pro větší obrázek

Ruční programování robotů je sice dobrý základ, ale není příliš efektivní pro neustálé zdokonalování. Aby bylo možné celý proces optimalizace urychlit, výrobce Fanuc začal spolupracovat s Nvidií. Důvodem je především použití mobilního výpočetního hardwaru Tegra, který podporuje akceleraci strojového učení a umělé inteligenci (hluboké neuronové sítě).

Fanuc chystá nasadit platformu Nvidi v rámci vlastního systému FIELD (Fanuc Intelligent Edge Link). Vzhledem k tomu, že se očekává růst prodeje průmyslových robotů z jednoho milionu kusů v roce 2015 na 2,6 milionu kusů v roce 2019, bude to znamenat i nutnost rychlejší a snadnější správy a použití.

Roboty se budou učit z vlastní práce i pozorováním ostatních

Každý robot tak bude moci mít vlastní „mozek“, který bude schopen analyzovat veškerou práci, kterou robot dělá. Půjde tak o okamžitou zpětnou vazbu, protože robot bude pozorovat sám sebe a z toho se zase o něco málo vylepšovat. Díky tomu může zdokonalování v daném procesu proběhnout mnohem rychleji, než by to bylo klasický ručním programováním, o které by se staral lidský programátor.

Protože stroje musí často vyrábět různé věci v různý čas, počítá se pochopitelně i s předáváním zkušeností. Roboty se tak budou moci mezi sebou „školit“ a předávat si zdokonalené postupy při výrobě, které se naučily postupně během času.

Doslova přes noc se tak mohou roboty a továrna „přeučit“ na něco nového. A to má spoustu výhod.

Projev exponenciálního technologického vývoje

Technologický vývoj je exponenciální a dochází tak ke zrychlování toho, jak přichází nové produkty, technologie nebo objevy. Už i v rámci automobilů dochází na softwarové aktualizace a výroba samotného automobilového „hardwaru“ je na tom podobně.

Zatímco dříve docházelo k vylepšování v těchto oblastech obvykle po mnohem delší době, dnes je vylepšování takřka konstantní a s tím souvisí i zmíněné použití umělé inteligence, která se učí a rozvíjí každým dnem vlastní prací při výrobě.

To umožní zrychlit vývoj a hromadnou výrobu, což je v současnosti problém. Výroba nového produktu je vždy v počátku pomalejší a optimalizací se dostane na určité maximum až v průběhu. Pak ale už přichází doba na nový model, takže zkrácení „náběhu“ je důležité pro pokrytí počáteční poptávky a rychlejší uvádění nových modelů.

U technologického produktu jako třeba iPhonu by tak v budoucnu mohlo docházet k tomu, že nový model bude každého půl roku a nikoli jednoho roku, jako je to v současnosti. S tím pochopitelně souvisí fakt, že se přejde na model pronájmu zajišťující konstantní výměnu za nejnovější model a recyklaci starších verzí.

Diskuze (11) Další článek: Akcie Microsoftu mají nejvyšší hodnotu v historii, firmě se daří růst v cloudu a důležitých oblastech

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,