Jedna z největších farmaceutických společností je připravena zahájit klinické testy vakcíny proti HIV

Za posledních deset let se objevilo mnoho zpráv o vakcínách proti HIV, ale většina z nich „vyšuměla do ztracena“. Nyní však farmaceutický gigant Johnson & Johnson oznámil, že dosáhl značného pokroku. Bude to právě on, komu se nakonec podaří uspět?

Podle Bloombergu je J & J připraven začít svůj produkt testovat na lidech. Plánované studie by se mělo zúčastnit celkem 3800 homosexuálních či bisexuálních mužů.

„Náklady na léčbu pacientů s HIV – břímě pro pacienty, břímě pro společnost – jsou velmi vysoké,“ konstatoval hlavní badatel Paul Stoffels. „Prevence HIV je pro nás velkou misí. Pracujeme na tom téměř 30 let.“

„Mozaika“ proteinů

Vakcína J & J díky „mozaice“ proteinů dokáže cílit na více než jen jeden kmen HIV. To znamená, že by mohla zvýšit obranyschopnost imunitního systému proti různým kmenům z celého světa.

Během předchozího výzkumu na zvířatech byla zaznamenána až dvoutřetinová úspěšnost. „Ve zvířecích studiích je měřitelně lepší než jiné dosud testované vakcíny,“ uvedl o dotyčném preparátu ředitel Ragon Institute Bruce Walker.

Dodejme, že tato novinka přichází krátce  poté, co se vědcům poprvé podařilo eliminovat virus HIV z genomů živých organismů.

Diskuze (28) Další článek: Windows 10 budou obtěžovat hláškami, pokud systém delší dobu neaktualizujete

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,