K Zemi se pomalu blíží třistametrový asteroid. Vědci už spřádají plány na jeho studium

Asi za 10 let proletí kolem Země asteroid zvaný 99942 Apophis. Naší planetu přitom bude míjet ve vzdálenosti pouhých cca 30 000 kilometrů, díky čemuž se můžeme těšit na zajímavou podívanou (tedy za předpokladu, že se této události dožijeme).

Možnost kolize již vědci zcela vyloučili. Nyní intenzivně přemýšlí o tom, jak trajektorii dotyčného asteroidu co nejlépe využít k tomu, aby ho mohli důkladně prozkoumat.

Na právě probíhající Planetary Defense Conference se tak podle tiskové zprávy Jet Propulsion Lab (JPL) diskutuje například o možnosti vyslat k 99942 Apophis nějakou kosmickou sondu.

Astronomy zajímá především to, jak trajektorii, rotaci a povrchové vlastnosti 99942 Apophis ovlivní gravitace Země. Tato zjištění budou cenná sama o sobě, ale jako bonus by nám mohla pomoct vylepšit naše koncepty na ochranu před potencionálně nebezpečnými asteroidy.

„Apophis představuje jeden ze zhruba 2000 momentálně známých potenciálně nebezpečných asteroidů,“ komentoval to Paul Chodas z JLP.

„Pozorováním Apophisu během jeho průletu v roce 2029 získáme důležité vědecké poznatky, které by jednoho dne mohly najít uplatnění v oblasti planetární ochrany,“ dodal Chodas.

Titulní foto: NA, CC BY 4.0

Diskuze (20) Další článek: Už zase nový DOS, aby se v tom čert vyznal. Recenze MS-DOS 6.2 #Computer25

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,