Kosmická loď od Muska nebude tak cool a na Mars nepoletí

  • Pilotovaná kosmická loď Dragon 2 měla přistávat pomocí motorů, ale nakonec ale bude přistávat v moři
  • Space X zrušila misi lodi Red Dragon
  • První start obří rakety Falcon Heavy bude velkou podívanou

Elon Musk je znám svými optimistickými a někdy spíše nerealistickými termíny a také velkými plány. Na nedávné konferenci ve Washingtonu poprvé oznámil jedno velké rušení.

V současné době dopravují astronauty na Mezinárodní kosmickou stanici výhradně ruské Sojuzy. Americkou závislost na ruských lodích mají ukončit soukromé firmy – Boeing a SpaceX.

Muskova SpaceX připravuje kosmickou loď Dragon 2 (Crew Dragon). Vedle svých kolegyň vypadá značně futuristicky. Jedním z lákadel mělo být přistání na pevnině pomoci motorů.

V případě, že dojde během startu k problémům, odpojí se loď s posádkou a odletí do bezpečí. U kosmických lodí to zajišťuje speciální záchranná věžička. Ta je v pozdější fázi letu odhozena. Jedná se o nutnou ale také dosti nákladnou část na jedno použití. Dragon 2 nahrazuje věž osmi motory SuperDraco, které jsou přímo na bocích lodi.

Když už má loď motory, proč je nevyužít také při přistávání? Původní plán SpaceX byl takový, že padáky bude mít Dragon 2 jen jako zálohu a bude přistávat pomoci motorů na ploše o velikosti většího heliportu.

Musk ale nyní potvrdil, že od těchto plánů SpaceX minimálně dočasně upouští. Důvodů je několik. Schvalování tohoto řešení není jednoduché a NASA nechce další odklady (Dragon by měl teoreticky letět v příštím roce). Jako problematické se jeví také přistávací nohy, které se měly vysunout z tepelného štítu, což je velmi choulostivá oblast.

Dragon 2 tak bude přistávat poněkud méně atraktivně – v moři.

V moři bude přistávat i kosmická loď Orion. NASA už trénuje „vylovení astronautů“.

Bez motorů to na Mars nejde

Zrušení motorového přistávání má i další důsledky. Musk chtěl už v příštím roce poslat k Marsu bezpilotní Dragon 2 v rámci mise Red Dragon. Později byl projekt odložen na rok 2020, ale i tento termín byl značně nereálný. V tuto chvíli je jasné, že Red Dragon nebude vůbec. K přistání na Marsu jsou potřeba motory a přistávací nohy.

Muskovy výrazně ambicioznější plány na posílání lidí na Mars se tím ale nemění. Lidskou posádku má na rudou planetu dostat úplně jiná kosmická loď.

Musk slibuje velkou show

Musk má ještě jeden ambiciozní plán. Už v příštím roce chce poslat na oblet Měsíce dva kosmické turisty – v Dragonu 2. K tomu ale potřebuje silnější raketu. Vývoj Falconu Heavy je složitější, než SpaceX původně čekala.

První start Falconu Heavy, k němuž dojde snad později v tomto roce, má být velkou show. Existují totiž dvě možnosti. Kosmická raketa exploduje nebo se SpaceX pokusí přistát hned se třemi „prvními stupni“ současně. Kromě centrálního stupně se mají totiž zpět vrátit i přídavné motory.

Diskuze (20) Další článek: Tak jsme se dočkali, první notebook se nabíjí bezdrátově

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,