Lékaři uskutečnili první transplantaci celého penisu a šourku na světě

Chirurgové z Johns Hopkins University minulý měsíc provedli historicky první transplantaci celého penisu a šourku na světě. Příjemcem je nejmenovaný voják, který o své mužství přišel při explozi improvizovaného výbušného zařízení v Afghánistánu.

Penis a šourek (plus část břišní stěny) byl odebrán zesnulému dárci orgánů. Operace podle dostupných informací trvala 14 hodin a účastnilo se jí 11 odborníků. Ti museli k tělu pacienta postupně připojit všechny potřebné svaly, nervy, tepny atd.

„Doufáme, že inkriminovaný transplantát tomuto mladému muži pomůže obnovit téměř normální urinární a sexuální funkce,“ uvedl šéf plastické a rekonstrukční chirurgie na Johns Hopkins University School of Medicine, W.P. Andrew Lee, ve svém prohlášení.

Penis je samozřejmě možné zrekonstruovat z tkáně pacienta, ale v takovém případě dotyčný muž potřebuje ještě implantát – jinak není schopen dosáhnout erekce. Následně mu hrozí větší riziko infekce, takže transplantace je lepším řešením.

Jelikož součástí zákroku nebyl přenos varlat, dotyčný voják musí dostávat injekce testosteronu. Po prvních čtyřech týdnech se mu prý daří dobře. „Když jsem se poprvé probudil, cítil jsem se konečně normálnější… a rovněž s určitou úrovní důvěry. Důvěry… jako že jsem konečně v pořádku,“ konstatoval.

Lékaři se na transplantaci tohoto typu připravovali přibližně pět let. Lze předpokládat, že tutéž techniku budou schopni v budoucnu použít i v jiných podobných případech – tedy pokud se jim podaří najít dárce.

Diskuze (21) Další článek: EarthNow chce zajistit živý pohled ze satelitů na jakékoli místo na Zemi. Do projektu investoval Bill Gates

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,