Likvidace potenciálně nebezpečných asteroidů může být těžší, než jsme si mysleli

Odborníci z Johns Hopkins University dospěli k závěru, že likvidace potenciálně nebezpečných asteroidů představuje ještě větší oříšek, než jsme se až dosud domnívali.

„Uvažovali jsme tak, že čím větší objekt je, tím snadněji se rozpadne, protože u větších objektů je pravděpodobnější, že budou mít kazy. Naše zjištění však ukazují, že asteroidy jsou silnější, než jsme si mysleli, a k jejich úplnému rozbití potřebujeme více energie,“ uvedl badatel Charles El Mir.

Charles a jeho kolegové nejprve vytvořili počítačový model, jehož účelem bylo zjistit, co by se stalo, kdyby asteroid o průměru 1 km v rychlosti 5 kilometrů za sekundu narazil do jiného asteroidu o průměru 25 kilometrů.

V důsledku takové kolize by byl větší asteroid zničen pouze částečně – což není zrovna něco, co bychom mohli očekávat na základě výsledků předchozích simulací. Důvodem je skutečnost, že vědci tentokrát vzali v potaz více procesu menšího rozsahu, kterýžto přístup považují za přesnější.

Podle výzkumníka K.T. Rameshe bychom tak měli přehodnotit svůj dosavadní pohled na to, jaké technologie by byly k obraně před asteroidy dostačující.

„Je jen otázkou času, než tyto otázky přestanou být pouze akademické a místo toho budou definovat naši reakci na závažnou hrozbu. Musíme mít dobrou představu o tom co dělat, až tento čas skutečně nastane,“ konstatoval Ramesh.

Diskuze (37) Další článek: Google stále pracuje na cenzurovaném vyhledávači pro Čínu, tvrdí zaměstnanci

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,