Lockheed Martin představil habitat Donatello pro dlouhé vesmírné mise

  • Astronauti se zvolna chystají do hlubin Sluneční soustavy
  • Jestli tam ale chtějí letět, tak budou potřebovat vhodné obytné prostory
  • NASA proto šesti společnostem udělila kontrakt v hodnotě 65 milionů dolarů

Astronauti se zvolna chystají do hlubin Sluneční soustavy. Jestli tam ale chtějí letět, tak budou potřebovat vhodné obytné prostory. Aby americká vesmírná agentura NASA měla k dispozici takový habitat pro výpravy do vesmíru, tak šesti společnostem udělila kontrakt v hodnotě 65 milionů dolarů.

Za tyto peníze staví společnosti Boeing, Sierra Nevada Corp.'s Space Systems, Orbital ATK, NanoRacks, Bigelow Aerospace a rovněž Lockheed Martin prototypy habitatů pro vesmírné lety. Měly by být hotové do konce roku, kdy je NASA prostuduje a zhodnotí. Slibují si od toho lepší porozumění systémům, které budou nutné pro dlouhodobé pobyty lidských astronautů ve vesmíru.

Právě společnost Lockheed Martin v těchto dnech představila svůj prototyp v Kennedyho vesmírném středisku, kde tento prototyp vyvíjejí. Masivní válcovitý habitat, v němž mohou dobývat vesmír až čtyři astronauti, nese jméno Donatello Multi-Purpose Logistics Module.

Vlastně jde o adaptovaný modul z éry raketoplánů Space Shuttle, který byl vyvíjen pro dopravu nákladu na Mezinárodní vesmírnou stanici. Původní Donatello se ale nakonec do vesmíru nikdy nepodíval. Společnost Lockheed Martin ho teď předělala do podoby obytného habitatu.

Prostě takový obytný vůz pro cesty do vesmíru...

Válcovitý habitat Donatello je dlouhý asi 6,7 metru a široký asi 4,5 metru. Velikostí odpovídá mikrobusu. Pro čtyři astronauty to nebude velký luxus, ale i takový habitat je lepší, než žádný.

Donatello je vybavený prostory pro vědecké experimenty, systémy podpory života, stanicemi pro spánek, tělocvičnými stroji a robotickými pracovními stanicemi.

Podle manažera programu Billa Pratta je to vlastně takový obytný vůz pro cesty do vesmíru. Vybavení obytných vozů musí být sofistikované a úsporné. Stoly mohou fungovat jako postele a podobně.

Ve vesmíru je to stejné, vlastně ještě mnohem horší. Úspornost a efektivita takového modulu musí být extrémní. Ve vesmíru totiž podle všeho nenarazíte na žádný motorest, kdy byste se mohli zastavit v případě nouze nebo nudy.

Foto: Lockheed Martin

Diskuze (5) Další článek: Snadnější multitasking v podobě boční lišty zamíří z Gmailu i do Kalendáře a Dokumentů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,