Nový dron lze ovládat myslí a gesty. A může být váš jen za za pár tisíc

Na Kickstarteru startuje kampaň pro dron, který lze do určité míry ovládat myslí. Jde o výtvor čínské společnosti EEGSmart zaměřené na vývoj BMI (brain-machine interface) technologií.

Redaktor magazínu New Atlas Loz Blain dostal možnost dotyčné zařízení otestovat a následně konstatoval, že „není dokonalé, ale poskytuje nám letmý pohled do budoucnosti ovládání myslí.“

Tzv. UDrone podle dostupných informací funguje v interiérech i venku, přičemž jeho maximální provozní doba činí 25 minut (Blain ovšem uvádí, že mu na jedno nabití vydržel jen asi 6-7 minut). Netřeba asi dodávat, že je vybaven kamerou schopnou pořizovat videa či fotografie.

Samotný dron stojí kolem 150 dolarů, ovšem musíte ho ovládat pomocí chytrého mobilního telefonu. Balení s náhlavní soupravou UMind Lite už vás přijde na 282 dolarů.

Součástí této soupravy je i EEG senzor, který monitoruje mozkovou aktivitu. Budete-li chtít, aby dron vzlétl, postačí vám na to tedy jen dostatečně usilovně myslet. Ostatní senzory umožňují například zabočit doleva či doprava (odpovídajícím nakloněním hlavy) či vyfotit zvolený objekt (dvojitým mrknutím).

Cílem kampaně je získat během 45 dní minimálně 4968 dolarů, přičemž doručování objednávek bude probíhat v dubnu. UDrone je zajímavý především tím, že jde o jeden z prvních strojů daného typu, který není určen pro vojenské účely a nemusí být nakalibrován na individuální mozkové vlny.

Diskuze (1) Další článek: Průzkum: Většina českých studentů technických škol netuší, co je to průmysl 4.0

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,