Počítač dovede předpovídat úmrtí na onemocnění srdce lépe než lékaři

Algoritmus umělé inteligence porazil odborníky ve schopnosti předvídat úmrtí následkem onemocnění srdce. Ve studii, která byla nedávno zveřejněna v časopise PLOS One, vědci z Institutu Francise Cricka prezentují použití AI v lékařské diagnostice, informuje Digital Trends.

„Ukázali jsme, že můžeme počítači předložit něčí lékařské záznamy, a on předpoví, jak je pravděpodobné, že pacient se srdečním onemocnění zemře“, uvedl výzkumník a autor článku Andrew Steele.

Při tradiční diagnostice je na posouzení odborníků, aby zvolili nejdůležitější faktory, nutné pro stanovení prognózy. Proti tomu umělé inteligenci nikdo neurčuje, jaká data jsou nejdůležitější nebo méně důležitá – souvislosti následků a příčin si na základě proškolení najde sama.

Steelův tým spolupracoval s výzkumníky z Farr Institute of Health Informatics Research a University College London, aby ověřil, zda samostatně se učící umělá inteligence může překonat odborníky v předpovědi úmrtí na onemocnění věnčitých tepen.

Model byl porovnáván s prognózami odborníků, které zohledňovaly přibližně 27 proměnných, včetně věku, pohlaví a dalších onemocnění. Algoritmus AI zohledňoval 600 proměnných a při testu na 80 000 anonymizovaných zdravotních záznamech pacientů byla umělá inteligence schopna překonat lékaře. Navíc identifikovala nové proměnné, které lékaři přehlédli.

„Budování těchto modelů může být obtížné a časově náročné,“ řekl Steele. „Velkou výhodou umělé inteligence je, že když ji správně nastavíte, můžete jen vkládat data a nechat počítač zpracovat to, co je relevantní, což může výzkumníkům ušetřit hodně času.“

V současnosti je přesnost predikce automatické inteligence jen o málo vyšší než v případě posouzení lékařem. I tak ale jde o další malý krok směrem k přesnějším diagnózám.

Umělá inteligence má potenciál revolucionizovat zdravotní péči tím, že pomůže lékařů pečlivějším zpracováním rutinních částí jejich práce. Nepředpokládáme, že by v dohledné době počítače nahradily doktory, nicméně mohou jim významně ulehčit práci a ušetřit čas.

Diskuze (2) Další článek: Netradiční podívaná: Družice s kamerou natočila start čínské rakety

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,