Průlom: V USA byl poprvé doporučen ke schválení lék na bázi marihuany

Tzv. lékařská marihuana je legální v cca 29 státech USA, ale léky na bázi marihuany v žádném. Nyní to ale vypadá, že tato situace by se už brzy mohla změnit.

Poradní výbor Food and Drug Administration (FDA) totiž jednohlasně doporučil schválení Epidiolexu, jehož účinnou látkou je kanabidiol – tedy nehalucinogenní složka marihuany.

Epidiolex je tekutý přípravek vyvinutý společností GW Pharmaceuticals PLC pro léčbu dvou vzácných forem epilepsie: Lennox-Gastautova syndromu a Dravetova syndromu. Oba jmenované syndromy se začínají projevovat v dětství – v některých případech způsobují záchvaty už půlročním miminkům.

FDA vyšla z výsledků tří klinických studií, z nichž se zaměřily na jedince trpící Lennox-Gastautovým syndromem a zbývající na pacienty s Dravetovým syndromem. Celkový počet záchvatů klesl o více než 40 %. Primárním vedlejším účinkem byla ospalost, nicméně v případě dlouhodobého užívání by mohlo dojít i k poškození jater.

TNa Dravetův syndrom v současnosti žádné specifické léky neexistují. Na Lennox-Gastautuv syndrom ano (zhruba 6), ale ne vždy zaberou. „Měl jsem záchvaty deset let,“ uvedl šestnáctiletý Sam Vogelstein během zasedání FDA. „Mí rodiče mi říkali, že byla doba, jsem měl záchvat stokrát denně.“

Vogelstein je podle svých vlastních slov prvním člověkem, který Epidiolex vyzkoušel. Začal ho užívat před pěti roky a během posledních dvou roků neměl ani jeden záchvat. „Změnilo to můj život,“ prohlásil.

Diskuze (2) Další článek: Amazon vylepšil Alexu, povely pro ni může nyní vymýšlet a programovat každý

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,