Raritní diamant obsahuje dosud neviděný minerál z hlubin Země

Odborníci vůbec poprvé objevili perovskit CaSiO3 na povrchu Země. Přestože by mohlo jít o čtvrtý nejhojnější minerál, v přírodě jsme ho nikdy předtím nespatřili. V hloubce menší než cca 650 kilometrů se totiž stává nestabilním.

Tento konkrétní kousek byl ale uvězněn v drobném diamantu objeveném v jihoafrickém dole Cullinan.

Vědci odhadli, že silikát perovskitu tvoří až 93 % zemského spodního pláště, ale CaSiO3 byl do této chvíle hypotetický. Nyní bude konečně možné podrobně ho prostudovat.

Velice mimořádný je ovšem i výše zmíněný diamant – odhaduje se totiž, že se zrodil v hloubce kolem 700 kilometrů. Drtivá většina těchto kamenů přitom vzniká ve zhruba 150-200 kilometrech.

„Diamanty jsou opravdu unikátní způsob jak vidět co je v Zemi,“ konstatoval geochemik Graham Pearson z University of Alberta. „Specifické složení inkluze perovskitu v tomto konkrétním diamantu velmi jasně indikuje recyklaci oceánské kůry do spodního pláště Země. To poskytuje zásadní důkaz o tom, co se děje s oceánskými deskami sestupujícími do hlubin Země.“

Výzkumníci diamant již vyčistili a provedli spektroskopickou analýzu, aby potvrdili, že minerál uvnitř něj je skutečně nepolapitelný CaSiO3. V další fázi se budou snažit zjistit více o jeho stáří a původu.

Ilustrační foto: James St. John, CC BY 2.0
Diskuze (12) Další článek: Google „dog view“: Japonský Google připevnil kameru na psa a jeho záběry použil do Street View

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,