Střídání letního a „zimního“ času skončí nejspíš až v roce 2021

Každoroční posouvání ručiček hodinek mezi letním a „zimním“ (správně „středoevropským“ či „standardním“) časem mělo dle původních plánů skončit již v následujícím roce. Situace se ale mění takřka každým okamžikem, takže nyní se jako nejpravděpodobnější termín jeví až rok 2021.

Rozhodnutí o zrušení povinného přechodu na letní čas a zpět padlo na základě ankety, ve které 84 % ze 4,6 milionů respondentů vyjádřilo svůj nesouhlas se směrnicí Evropské unie 2000/84/ES. Podle původních plánů měly členské státy naposledy přejít na letní čas na konci března 2019.

Hledání „správného“ času

Ne všechny země ale musí zůstat na letním čase – pokud to některému státu nebude vyhovovat, měl poslední změnu provést 27. října 2019, kdy by se navždy vrátil ke středoevropskému času. Původně byl jako termín, do kterého se jednotlivé země měly rozhodnout, který čas budou používat, stanoven duben 2019.

Český premiér Andrej Babiš koncem října oznámil, že většina členů jeho kabinetu se přiklání k zavedení trvalého „zimního času“, který odpovídá času astronomickému. To znamená, že zrušen by měl být letní čas. Už tehdy ale zaznělo, že s ohledem na odlišné názory je možné, že se termín zrušení povinných změn času ještě posune.

Jako první navrhlo posunutí termínu na rok 2021 Rakousko, které je od července předsednickou zemí Evropské unie. Před vánočními svátky projednával novou unijní směrnici o sezónních změnách času český Senát a mnozí senátoři se přiklonili právě k této variantě.

Poslední změna až za tři roky?

Provedení tak zásadní změny již v příštím roce označili někteří zákonodárci jako nereálné, a to zejména s odkazem na související legislativu. Konečný čas by měl být dle senátorů nějakým způsobem koordinován se sousedními státy, aby se předešlo problémům při přeshraničním styku, zejména pak v dopravě.

Dohoda patrně nebude jednoduchá, neboť například Německo preferuje letní čas, zatímco česká vláda se přiklání k času „zimnímu“. Právě s ohledem na nejednotnost názorů a snahu o koordinaci je tedy pravděpodobné, že hodinky budeme naposledy přeřizovat až v roce 2021.

Podle Fyziologického ústavu Akademie věd ČR je vhodnější standardní čas, protože zlepšuje kvalitu spánku, je zdravější pro lidské srdce a má pozitivní vliv na tělesnou hmotnost. Prokázána je také jeho souvislost se snížením spotřeby alkoholu a tabáku i nižším výskytem nádorových onemocnění.

Mohlo by vás zajímat: Proč už je letní čas zbytečný

Diskuze (55) Další článek: Tesla Model S vzplála po defektu pneumatiky. A to hned dvakrát

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,