Volkswagen v Ženevě ukáže svou elektrickou buginu v retro stylu

Od 7. do 17. března bude ve švýcarské Ženevě probíhat 89. ročník jedné z nejvýznamnějších událostí pro milovníky automobilů – Geneva Motor Show 2019. Představena tu bude řada novinek pro letošní rok a zdaleka ne všechny budou pohánět spalovací motory. Například německý Volkswagen tu ukáže svou elektrickou buginu.

Koncept plně elektrického vozidla lze označit za moderní reinkarnaci klasických bugin do písečných dun, jejichž éra začala v šedesátých letech minulého století. Podobně, jako byly původní buginy vyrobeny z upravených částí vozu VW Brouk, je i koncept založen na platformě MEB, na níž bude stát připravovaná řada elektromobilů Volkswagen.

Demonstrace nové platformy

Platforma MEB má posloužit jako základ pro připravovaný elektromobil VW, který s cenovkou kolem 23 000 dolarů (asi 516 tisíc korun) hodlá konkurovat Tesle. Bugina má mimo jiné demonstrovat, jak je nová platforma mnohostranná.

Klepněte pro větší obrázek
Volkswagen v Ženevě ukáže svou elektrickou buginu v retro stylu

MEB je zkratka pro německé „Modulare E-Antriebs-Baukasten“, tedy modulární systém pro elektrický pohon. Firma sází na tuto platformu, která bude sloužit jako základ pro předpokládaných deset milionů vyrobených elektrických vozů. Může být použita jak pro modely velkosériové výroby, tak umožní i výrobu menších projektů.

Koncept navazuje na historii

Hlavní konstruktér Volkswagenu Klaus Bischoff uvedl: „Tyto atributy jsou ztělesněny novou buginou, která ukazuje, jak může vypadat moderní, netradiční interpretace klasiky a více než cokoliv jiného, emocionální vazba, kterou může elektrická mobilita vytvářet.“

Koncept zůstává věrný svým předchůdcům, na které odkazuje například kulatými světly, absencí pevné střechy a běžných dveří. Ikonický vzhled dodávají velká kola s terénními pneumatikami. Není zcela jasné, zda Volkswagen v budoucnu plánuje elektrické buginy prodávat, nebo jestli zůstanou pouze v roli zajímavého konceptu.

Diskuze (3) Další článek: Varram je fitness robot pro psy nebo kočky. Zabaví je, když nejste doma

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,