Výbuch zaparkované Tesly Model S zachytila kamera. Výrobce vyslal vyšetřovací tým

Velké překvapení čekalo majitele 3,5 roku staré Tesly Model S, který svůj elektromobil zaparkoval v podzemní garáží v čínské Šanghaji. Po návratu místo naleštěného sedanu našel jen ohořelé trosky. Vůz totiž z ničeho nic explodoval a ocitl se v plamenech. Jako první o události informoval místní web Shanghai.ist.

Americký výrobce prakticky okamžitě poté, co se video s kamerovým záznamem vybuchujícího auta začalo šířit sociálními sítěmi, vyslal na místo své vyšetřovatele. Jejich úkolem bude zjistit příčinu této politováníhodné události.

Výbuch na kamerovém záznamu

Na videu je patrné, že ze spodní části vozu, kde jsou nainstalovány akumulátory, nejprve několik sekund stoupá světlý dým. Během okamžiku následuje oslepující exploze, po které se Tesla Model S ocitá v plamenech. Záznam ukazuje, že k události došlo v neděli 21. dubna ve 20:15 místního času, přičemž majitel vůz údajně zaparkoval kolem 19:40.

Podle informací hasičů byla následným požárem poškozena i další dvě zaparkovaná auta. Šanghajský hasičský sbor uvedl, že na místo vyslal 15 jednotek a uhašení požáru trvalo zhruba hodinu (přesně do 21:18). Úřady potvrdily, že se oheň rozšířil na zaparkované vozy Audi a Lexus.

Tesla následně na čínské sociální síti Weibo zveřejnila krátké prohlášení, kde konstatuje, že si událost nevyžádala žádné zraněné ani oběti a na místo vysílá své vyšetřovatele. „Aktivně komunikujeme s příslušnými orgány, abychom zjistili, proč se to stalo.“ uvádí v textu.

Proč Tesla explodovala?

Server Ars Technica, který o události informoval, konstatuje, že elektromobily nejsou z hlediska požární bezpečnosti zásadně odlišné od běžných benzínových automobilů. Pokud ale dojde ke vznícení baterie, může být jejich hašení podstatně komplikovanější, a i několik hodin po ukončení zásahu hrozí riziko opětovného vzplanutí.

Za jeden ze zásadních faktů označují zahraniční média skutečnost, že inkriminovaný vůz nebyl v okamžiku exploze připojen k nabíječce, nicméně byl nabíjen několik hodin před nešťastnou událostí. Jako nejpravděpodobnější se zatím jeví dřívější poškození baterií, jež postupně vygradovalo až k okamžiku, který jsme mohli vidět na kamerovém záznamu.

Minulý týden vzplanula Tesla Model S v Pensylvánii krátce po odtažení do servisu, ačkoli měla údajně odpojené baterie. Podle agentury Reuters bylo v posledních šesti letech zaznamenáno nejméně 14 případů požárů vozidel značky Tesla, z nichž však většina nastala po havárii.

Diskuze (57) Další článek: Nvidia chystá zajímavou grafiku GeForce GTX 1650, má být levná a úsporná

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,