Výzkum | Bakterie | Jídlo

5 dobrot, které byste raději neměli jíst. Jsou nejčastějšími původci nemocí

5 dobrot, které byste raději neměli jíst. Jsou nejčastějšími původci nemocí

Bill Marler je americký expertem na zkoumání příčin otrav jídlem, jeho odborné posudky slouží například jako důkazy v právních sporech. Profesi se věnuje už přes 20 let, za které získal spoustu zkušeností a statistických dat. Nyní zveřejnil šest největších hrozeb skrývajících se v běžných jídlech, informoval o nich web IFLScience.

Výčet je to zajímavý i pro české strávníky, většinu ze zmiňovaných pochutin běžně konzumujeme i u nás. Snad s výjimkou syrových ústřic, ty u nás nejsou příliš rozšířené. Pokud na ně v nějakém luxusnějším podniku narazíte, Marler radí zbytečně neriskovat a raději je nejíst. Ale pojďme na zbývající pětici běžnější pokrmů:

  1. Nepasterizované mléko a džusy – aktuální trend pití čerstvého mléka a „raw“ džusů ukazuje, že jsou tyto výrobky velmi často nositeli bakterií, virů a dokonce i parazitů
  2. Nedostatečně vařená vejce – vejce na měkko, kdy se žloutek krásně rozteče po talíři, to byste si měli odepřít, pokud se nechcete nakazit nepříjemnými bakteriemi. Marler však poukazuje, že na rozdíl od jiných zmiňovaných pochutin, u vajec riziko postupně klesá a riziko je dnes mnohem nižší než třeba před 20 lety.
  3. Krvavé maso – pěkně krvavý steak, nebo dokonce tatarák ze syrového masa? Chcete-li se vyhnout riziku nákazou bakteriemi E.coli nebo Salmonely, musí maso projít teplotou přes 160°C. Chcete-li jíst bezpečně, říkejte si navzdory kuchaři o propečení steaku na medium-well.

    Klepněte pro větší obrázek
  4. Klíčky – různé výhonky a klíčky jsou dnes oblíbenou ingrediencí salátů a příloh. Pozor ale na ně! Jsou velice náchylné na kontaminaci bakteriemi a v posledních letech stály u zrodu několika epidemií bakteriálních onemocnění.
  5. Krájené ovoce a zelenina – Připravené saláty, ovoce nakrájené v krabičkách… Bill Marler tvrdí, že do přípravy se mnohdy zapojuje nemalé množství lidí a riziko kontaminace je docela velké. Vždy se přitom jedná o ruční přípravu a ovoce či zeleninu následně přímo konzumujeme. Lépe uděláte, když si je omyjete a připravíte sami.
Diskuze (1) Další článek: NASA se chlubí, jak kosmické technologie mění naše domovy a města

Témata článku: Výzkum, Zajímavosti, Bakterie, Jídlo, Právní spor, Mléko, Nemalé množství, Vejce, NEM, Původ, Things, Food, Reveal, Kontaminace, Ovoce, Medicine, Steak, E. coli, Pití, Talíř, Džus, Nemoc, Health, Zelenina, Pokrm, Kamera na Mall.cz


Určitě si přečtěte

Nejlepší příslušenství k počítači. Tipy na osvědčené klávesnice, tiskárny, routery…

Nejlepší příslušenství k počítači. Tipy na osvědčené klávesnice, tiskárny, routery…

** Tipy na klávesnice, myši, routery, tiskárny, sluchátka a další věci k počítačům ** Poradíme, s jakými produkty neuděláte chybu ** Vybíráme jak příslušenství na běžnou práci, tak na hraní her

David Polesný | 22

Jak funguje kontroverzní program, který ženám krade plavky. Mají se čeho bát?

Jak funguje kontroverzní program, který ženám krade plavky. Mají se čeho bát?

** Strojové učení ještě nepřitáhlo takový zájem jako na začátku prázdnin ** Ne, umělá inteligence nenašla lék na rakovinu ** Naučila se svlékat ženy nejen z plavek

Jakub Čížek | 35

Wi-Fi 6 konečně začíná dostávat smysl. Poradíme, jak ji využít

Wi-Fi 6 konečně začíná dostávat smysl. Poradíme, jak ji využít

** Na trh míří první levné Wi-Fi 6 routery ** Nabídka zařízení, zejména notebooků, každý den roste ** Poradíme, jak nejlépe přejít s domácností na Wi-Fi 6

Tomáš Holčík | 31

Šmírování kamerami Googlu: Koukněte, co šíleného se objevilo na Street View

Šmírování kamerami Googlu: Koukněte, co šíleného se objevilo na Street View

Google stále fotí celý svět do své služby Street View. A novodobou zábavou je hledat v mapách Googlu vtipné záběry. Podívejte se na výběr nejlepších!

redakce | 7