Lidé, kteří pravidelně pijí malé, až střední množství alkoholu, trpí cukrovkou méně než abstinenti. Plyne to z nového výzkumu, jehož autoři vycházeli z dat získaných Danish Health Examination Survey.
Odborníci vyloučili každého, kdo cukrovku již měl, byl na začátku studie těhotný nebo neposkytl informace o svém přístupu k pití alkoholu. Nakonec jim zbylo 28 704 mužů a 41 847 žen, u kterých sledovali, zda v průběhu cca pěti let dostali cukrovku.
Jak ukazují následující grafy, největší riziko vzniku cukrovky hrozilo abstinentům. Z konzumentů alkoholu na tom pak byli nejlépe lidé, kteří to nepřeháněli a současně popíjeli průběžně – nikoliv nárazově. V řeči čísel ono „nepřeháněli“ znamená 14 skleniček týdně u mužů a 9 u žen.

A = muži, B = ženy
Pochopitelně záleží také na druhu alkoholu. Z tohoto hlediska dopadlo jednoznačně nejlépe víno, ovšem u mužů bylo s nižším rizikem vzniku cukrovky spojené i pivo. Bez zajímavosti není ani skutečnost, že ženám může škodit časté (7 a více skleniček týdně) pití různých lihovin, zatímco v případě mužů tyto nápoje riziko nezvyšují.
Koncept studie neumožňuje vědcům s jistotou určit, zda je řeč o cukrovce I. či II. typu. Podle jejich názoru se ale výsledky týkají spíše cukrovky II. typu, protože jsou platné i v případě eliminace všech osob mladších 40 let (právě do tohoto věku se cukrovka II. typu projevuje nejčastěji).
Tato zjištění samozřejmě nic nemění na tom, že nadměrná konzumace alkoholu zdraví rozhodně nesvědčí. Pijete-li však s mírou, hypoteticky vám to může snižovat krevní tlak a rozšiřovat cévy.
Zdroj: Business Insider