Zajímá vás, jaké bylo starověké čínské pivo? Vypadalo jako kaše a mělo mnohem sladší a ovocnější chuť, než dnešní hořká piva. A kdybyste na Stanfordu navštěvovali kurz Archaeology of Food: Production, Consumption and Ritual, mohli byste ochutnat mok, který se mu po všech stránkách velmi podobal.
Profesorka Li Liu a její žáci ho uvařili podle receptu zaznamenaného na vnitřních stranách keramických nádob, které byly před časem nalezeny v severovýchodní Číně. „Archeologie není jen o čtení knih a analyzování artefaktů,“ komentovala to Liu.
Z tohoto receptu plyne, že staří Číňané dělali pivo hlavně z obilovin jako proso či ječmen. Dále do něj dávali takzvané Jobovy slzy (slzovku obecnou) a kousky kořenů jamu a lilií.
Studenti se rovněž pokusili napodobit výrobu piva s maniokem – a to postupem používaným v Jižní Americe. V praxi to znamenalo, že maniok nejprve bylo zapotřebí požvýkat a vyplivnout. Směs se pak povařila a fermentovala.
„Byl to zvláštní proces. Lidé se na mě dívali divně, když viděli jak plivu pivo. Dělala jsem to pro třídu. Pamatuji si, že jsem přemýšlela o tom, jak se tohle může proměnit v něco alkoholického. Ale vidět, že oba experimentátory přinesly výsledky, bylo vážně obohacující,“ uvedla jedna z posluchaček výše zmíněného kurzu.
Zdroj: Stanford