Dobrou chuť! Studenti Stanfordu uvařili pivo podle 5000 let starého receptu

Dobrou chuť! Studenti Stanfordu uvařili pivo podle 5000 let starého receptu

Zajímá vás, jaké bylo starověké čínské pivo? Vypadalo jako kaše a mělo mnohem sladší a ovocnější chuť, než dnešní hořká piva. A kdybyste na Stanfordu navštěvovali kurz Archaeology of Food: Production, Consumption and Ritual, mohli byste ochutnat mok, který se mu po všech stránkách velmi podobal.

Profesorka Li Liu a její žáci ho uvařili podle receptu zaznamenaného na vnitřních stranách keramických nádob, které byly před časem nalezeny v severovýchodní Číně. „Archeologie není jen o čtení knih a analyzování artefaktů,“ komentovala to Liu.

Z tohoto receptu plyne, že staří Číňané dělali pivo hlavně z obilovin jako proso či ječmen. Dále do něj dávali takzvané Jobovy slzy (slzovku obecnou) a kousky kořenů jamu a lilií.

Studenti se rovněž pokusili napodobit výrobu piva s maniokem – a to postupem používaným v Jižní Americe. V praxi to znamenalo, že maniok nejprve bylo zapotřebí požvýkat a vyplivnout. Směs se pak povařila a fermentovala.

„Byl to zvláštní proces. Lidé se na mě dívali divně, když viděli jak plivu pivo. Dělala jsem to pro třídu. Pamatuji si, že jsem přemýšlela o tom, jak se tohle může proměnit v něco alkoholického. Ale vidět, že oba experimentátory přinesly výsledky, bylo vážně obohacující,“ uvedla jedna z posluchaček výše zmíněného kurzu.

Zdroj: Stanford

Určitě si přečtěte

Články odjinud