Pivo | Probiotika

Na světě je historicky první probiotické pivo

Na světě je historicky první probiotické pivo

V současné době existuje mnoho mléčných probiotik, ale udělat pivo s probiotiky byl až donedávna velký problém. Důvodem je skutečnost, že dotyčné organismy si příliš „nerozumějí“ s tzv. chmelovými kyselinami.

Vědci z National University of Singapore se rozhodli tuto hozenou rukavici zvednout – a slavili úspěch. Podařilo se ji vyrobit kyselé pivo, které obsahuje probiotický kmen známý jako Lactobacillus paracasei L26.

Toto konkrétní probiotikum obývá lidské střevo a určité důkazy naznačují, že možná dokáže regulovat činnost imunitního systému.

Pivo, které se vařilo cca měsíc, má asi 3,5 % alkoholu. „Zmíněné probiotikum využívá cukry přítomné ve sladu k výrobě kysele chutnající kyseliny mléčné, což vytváří pivo s ostrými a trpkými příchutěmi,“ konstatovala Chan Mei Zhi Alcine.

Tento mok by teoreticky (je zapotřebí si uvědomit, že minimálně v případě zdravých jedinců jsou benefity plynoucí z konzumace probiotik předmětem častých diskusí) mohl mít blahodárný vliv na střeva a imunitu. Jeho autoři si již nechali patentovat recept a doufají, že v brzké době se jim podaří uvést svůj výtvor na trh. Je ovšem otázkou, zda o něj bude dostatečný zájem…

Zdroj: National University of Singapore

Diskuze (3) Další článek: Toshiba spočítala, kolik v roce 1976 vážily 3 TB dat

Témata článku: Zdraví, Výzkum, Zajímavosti, Bakterie, Pivo, Antibiotika, Probiotika, Beer, Výtvor, Příchuť, Dostatečný zájem, Hozená rukavice, Singapore, Zdravý jedinec, Velký problém, Svět, NUS, Kyselina, Imunitní systém, Brzká doba, Určitý důkaz, Současná doba, Stanford, Častá diskuse, Střevo