Nizozemskému námořnictvu se poztrácely plány, a tak si naskenuje všechny své lodě

Nizozemské námořnictvo není nikterak velké – podle Wikipedie čítá všeho všudy šest fregat, čtyři oceánské hlídkové lodě, šest minolovek, čtyři ponorky a čtyřicítku menších pobřežních plavidel. Přesto je to dost techniky na to, aby se královskému námořnictvu čas od času poztrácely nějaké ty plány.

To je problém, komplikuje to totiž výrobu všemožných náhradních dílů, která se neobejde bez náročného pobíhání s šuplerou v podpalubí.

A tak v Amsterdamu chystají nevídaný projekt: Všechny své lodě zaznamenají 3D skenerem. Nepůjde přitom o žádné obří zařízení kdesi v suchém doku, ale o ruční skenery Eva a Space Spider. Ačkoliv podle fotografií připomínají spíše plastové hračky, zdání klame.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Průmyslové ruční 3D skenery Eva a Space Spider

Zatímco jednodušší Evu pořídíte v přepočtu za 250 tisíc korun, Spider stojí více než půl milionu. Za tuto částku nicméně oba slibují průmyslovou přesnost (3D rozlišení 0,1 mm a rozestup 3D bodů až 0,05 mm), díky které si nizozemské námořnictvo bude moci vyrobit unikátní databázi 3D modelů součástek, ze kterých jsou skládají jeho lodě.

Britům se plány nepoztrácely, a tak se mohou chlubit svojí nejmodernější letadlovou lodí HMS Queen Elizabeth:

Diskuze (9) Další článek: Seznam Email má novou galerii, usnadní hledání fotek z dovolené

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,