Hospodářské noviny dnes informovaly o tom, že Evropská unie opět řeší český „rum“, tedy tuzemák. Tentokrát kvůli látce ethylformiát (dříve známé jako mravenčan ethylnatý), která se používá jako aromatizátor.
Ethylformiát je ethylester kyseliny mravenčí a vyznačuje se typickou rumovou vůní. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) nyní přišel s tím, že je rakovinotvorný a celou kauzou se bude zabývat Evropská komise. Ta by tuto ingredienci případně mohla zakázat.
Toto tvrzení je ovšem poměrně odvážné, neboť ethylformiát za karcinogenní látku obecně považovaný není. Například na webu TOXNET se uvádí, že u něj byl prokázán „malý nebo žádný tumorogenní potenciál.“ Leccos napoví také pohled do PAN Pesticides Database.
Ethylformiátem se v minulosti zabývali například odborníci z Health Council of the Netherlands, kteří ve své zprávě zmiňují jistý starší výzkum prováděný na myších. Dospívají však k tomu, že k učinění závěru o karcinogenním potenciálu ethylformátu je tato studie nedostatečná.
Výkonný ředitel Unie výrobců a dovozců lihovin České republiky upozornil na to, že tuzemák obsahuje jen velmi malé množství elthylformiátu. V této souvislosti jistě stojí za zmínku, že dotyčná látka se přirozeně vyskytuje i v ovoci – třeba jablkách a hruškách. Teoreticky tedy není vyloučeno, že nějaký horlivý úředník se v dohledné době začne zabývat i tímto „problémem“.
Sečteno a podtrženo, pravidelní konzumenti tuzemáku zatím spíše nemají než mají důvod k panice. Nelze samozřejmě vyloučit možnost, že výše zmíněnému úřadu se podařil průlomový objev, ale…
Foto: Profimedia.cz
Zdroje