ve skutečnosti se problematika řeší od roku 2008, byla desetiletá výjimka na ochucovadla, protože se nevědělo, co vlastně obsahují. Ta výjimka končí v roce 2018 a tak výrobci požádali příslušný úřad o atest a výsledek je znám.... a jde nikoliv o látku rakovinotvornou, ale o GENOTOXICKOU (mimoto působí na CNS, V průmyslu se používá jako rozpouštědlo nitrocelulózy, acetátu celulózy, olejů a jiných maziv. Lze ho používat namísto acetonu...), což je horší z důvodu přenosu na další generace. Takže teď nastává perverzní situace, kdy ministr Jurečka žádá po EK, aby zasáhla proti výrobcům z důvodu kvality prodávané produkce a teď už se vyslovuje pro podání žádosti o výjimku pro genotoxickou přísadu Tuzemáku Ta látka není používána specificky u nás, případný zákaz by se týkal všech výrobků z EU a do EU dovážených. Ale je mi jasné, že příznivce českého nemásla něco tak logického ani v tomto případě nikdy neuspokojí
v USA je limit FOODS RESTRICTED TO 0.0015%, jak uvádí ten váš TOXNET
https://toxnet.nlm.nih.gov/cgi-bin/sis/search2/r...
a k názorům producentů, že se běžně vyskytuje v jablcích atd. Ano, i ve špatných čajích, jak dokazují výsledky testů provedených VŠCHT
https://www.novinky.cz/ekonomika/400269-velky-te... ...
„Dívali jsme se na rezidua pesticidů a polycyklické aromatické uhlovodíky. Některé z nich jsou genotoxické a karcinogenní. Jsou to tytéž látky, které se nacházejí v cigaretovém kouři a které souvisí s nápisem: kouření způsobuje rakovinu,“ uvedla profesorka Jana Hajšlová, vedoucí Ústavu analýzy potravin a výživy VŠCHT.
Názor byl 5× upraven, naposled 21. 09. 2017 00:20