Rakovina | Vitamíny

Vitamín B byl spojen se vznikem rakoviny plic, ale…

Vitamín B byl spojen se vznikem rakoviny plic, ale…

Užívání vitamínových doplňků B12 a B6 je u mužů spojeno s dvojnásobně až čtyřnásobně vyšším rizikem vzniku rakoviny plic. Plyne to z výsledků studie, kterou nedávno provedli odborníci z Ohio State University.

Problém spočívá v tom, že tento výzkum působí poněkud rozpačitým dojmem. Například – jeho autoři chtěli po účastnících vědět, kolikrát tyto doplňky konzumovali v uplynulých deseti letech. Většina z nás by si přitom nejspíš nevybavila ani to, kolikrát jsme si něco podobného vzali v uplynulých deseti měsících.

Dávky, které riziko vzniku rakoviny plic zvyšují, pak dle zjištění dotyčných vědců činí více než 20 mg/den v případě vitamínu B6 a přes 55 μg/den v případě vitamínu B12. To je ovšem mnohem víc, než kolik činí doporučené denní dávky.

V neposlední řadě, práce tohoto typu nedokážou odhalit přesnou příčinu. Tou v případech mnoha respondentů mohly být jiné faktory (včetně těch dosud neznámých). Pokud by někdo chtěl skutečně prokázat, že rakovinu způsobily přímo inkriminované vitamíny, musel by provést randomizovanou kontrolovanou studii.

My lidé (až na určité zvláštní případy, jakými jsou třeba pacienti s tzv. perniciózní anémií) vlastně ani žádný extra vitamín B12 či B6 nepotřebujeme – natož pak tak vysoké dávky, jaké byly zmíněny výše. Úplně by nám měla stačit pestrá a vyvážená strava, která riziko vzniku rakoviny naopak může snížit.

Sečteno a podtrženo, při rozumném přístupu není žádný důvod se vitamínu B obávat.

Zdroj: The Conversation

Diskuze (6) Další článek: Konečně pořádný zvuk? Inženýři z Dolby Labs navrhnou reproduktory pro notebooky

Témata článku: Zdraví, Výzkum, Medicína, Jídlo, Rakovina, Vitamíny, Rozpačitý dojem, The Conversation, Vitamín D, Dávky, Vysoká dávka, Vznik rakoviny, Vysoké riziko, Riziko vzniku, Uplynulý měsíc, Úmrtí, Uplynulý rok, Vznik, Rozumný přístup, Respondent, Ohio, Plíce, Pestrá strava, Přesná příčina, Vitamín