Pronásleduje vás neodolatelná chuť na čokoládu? Podle australské vědkyně Sophie Schumacher z Flinders University a jejího týmu vám ji pomohou potlačit ty správné představy. Nesmíte ale zbytečně otálet.
„Pokud začnete ten problém řešit hned jak se objeví ve vaší mysli – zvlášť pokud právě nejste hladoví – tak je to mnohem lehčí, než čekat, až vaše chutě zesílí,“ vysvětlila Schumacher. „Pokud se naučíte tyto touhy utnout hned v zárodku – třeba tím, že se sami konstruktivně rozptýlíte... řekněme představou procházky v lese – může vám to pomoct redukovat rušivý vliv těchto představ.“
Praktické tipy
1) Více si uvědomujte, jak vaše myšlenky ovlivňují vaše chování.
2) Mějte na paměti, že myšlenky typu „potřebuji čokoládu“ nemusí být pravdivé a není tedy nutné na ně hned reagovat.
3) Pokud si představujete například procházku lesem, zapojte všechny smysly (představujte si i zvuky, vůně etc.).
Odborníci pracovali s více než devadesáti ženami, které rozdělili do dvou skupin – jedna představovala „obecný vzorek“, zatímco členky té druhé po čokoládě vysloveně prahly (a chtěly to změnit). Následně se zaměřili na první etapu touhy, kdy se myšlenky na čokoládu vynořují a začínají přebírat iniciativu. Účastnice se snažily od těchto myšlenek jaksi distancovat – pohlížet na ně jako na něco, po čem nutně nemusí následovat žádná akce. Této technice se říká „cognitive defusion“.
Druhou testovanou technikou bylo "guided imagery" – soustředění se na fázi, kdy si už začínáme představovat, jaké by to bylo čokoládu jíst (její chuť, vůni, vzhled). Účastnice byly vyzvány, aby v tento moment zkusily myšlenky na čokoládu nahradit myšlenkou na nějaké tiché a klidné místo jako je les či opuštěná pláž.
Pocity členek obou skupin se pečlivě zaznamenávaly. Výsledky ukázaly, že na ženy, jejichž chuť na čokoládu byla skutečně intenzivní, lépe zabírala druhá zmíněná metoda.
Zdroj: Flinders University