Procesory | AMD | Ryzen | AMD Zen

12 jader a IPC vyšší o 15 %. Připravovaný procesor ukazuje, že AMD hodlá ještě více zatopit Intelu

AMD na letošní výstavě CES poprvé ukázalo připravovaný procesor Ryzen z nové generace Zen 2 vyrobený novým 7nm výrobním procesem. Web Guru3D nyní informuje, že nová architektura ZEN2 přinese až 15% zlepšení v IPC vůči aktuálním procesorům Ryzen 2000. Počet instrukcí na cyklus (IPC) sice přímo nevypovídá o výkonu, ale ukazuje výkonový potenciál čipu.

Výsledek je to pozitivní. Také počet jader bude vysoký, protože tento výsledek byl dosažen na inženýrském vzorku čipu s 12 jádry. Po představení procesorů se ihned začalo spekulovat, zda budou procesory nést víc jak 8 nativních jader. To se později potvrdilo díky fotce, která prozradila, že PCB procesoru je připraveno na osazení dvou čipů, každý s 8 jádry. O několik dní později tento fakt přiznala i šéfka AMD Lisa Su a teď zde máme příklad 12jádrového čipu.

Jaká bude odpověď Intelu?

Základní frekvence tohoto procesoru byly během testování nastaveny na 3,4 GHz s maximální boostem 3,6 GHz. Tedy ty samé frekvence jaké má nyní Ryzen 5 2600. A právě s ním se dají výsledky porovnat. Hlavně výkon na jedno jádro zajímá asi nejvíce lidí, protože zde doposud Intel nabízel lepší výsledky. V tomto směru vyšel nový procesor o 16,1% lépe.

Tento výsledek staví Intel do celkem těžké pozice, protože pokud AMD opravdu letos uvede nativní 12~16jádrový procesor s tak vysokým IPC, bude mít Intel proti němu pouze připravovaný 10jádrový procesor Comet Lake. Nové procesory Intelu s větším počtem jader vyrobené na 10nm technologii totiž dorazí na trh až v příštím roce, kdy už bude AMD připravovat další generaci Ryzenů na optimalizovaném 7nm výrobním procesu a s dalšími úpravami v architektuře.

Diskuze (94) Další článek: Zotac dostal do malé počítačové krabičky šestijádrový procesor a GeForce RTX 2070

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,