AMD | Procesory | Přetaktování

32jádrový AMD Threadripper 2990WX přetaktovaný na rekordních 5,4 GHz. Bez kapalného dusíku by to ale nešlo

Dnes končí embargo na výsledky testů výkonu a další podrobnější informace o nových vícejádrových procesorech Threadripper, které v případě nejvyššího modelu 2990WX nabízí až 32 fyzických jader.

Jednou ze zásadních otázek u nových procesorů jsou vždy možnosti přetaktování – jak klasického pomocí běžných vzduchových nebo vodních chladičů, tak i extrémních variant, kdy se používá kapalný dusík.

Do extrémního přetaktování 32jádrového procesoru AMD Threadripper 2990WX se pustil i nadšenec Jonathan s přezdívkou Lucky_N00b. Na základní desce MSI X399 MEG Creation s upraveným biosem a 16 GB operační pamětí na frekvenci 3,4 GHz se mu podařilo s teplotou -184 stupňů Celsia dosáhnout na rekordní frekvenci 5,4 GHz u všech 32 jader.

V programu Cinebech R15 dosáhl procesor výsledného skóre 8 391 bodů, přičemž v základním nastavení má procesor přibližně 5 tisíc bodů. V žebříčku nejvýkonnějších modelů s takto extrémním přetaktováním se ale umístil až na pátém místě za vícejádrovými procesory Intel Xeon. Bližší detaily nebyly prozrazené, ale spotřeba procesoru by v takovém případě měla být přes 1 000 W.

Diskuze (21) Další článek: Stack Overflow, Bible všech vývojářů, má nová pravidla slušného chování

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,