Testy | DirectX

3D Mark Port Royal přináší podporu ray tracingu. Konečně se dá pořádně změřit výkon karet GeForce RTX

Po dlouhých měsících vývoje přichází nový benchmark v podobě Port Royal do stávajícího balíčku testů v poslední verzi 3DMarku. Součástí nově přidaného balíčku jsou celkem dva testy. Hlavním lákadlem je podpora ray tracingu.

Požadavky na spuštění jsou dvojího rázu. Samozřejmě musí být v počítači přítomna grafická karta podporující ray tracing a také je nezbytné mít nainstalované Windows 10 s aktualizaci z října minulého roku, který ray tracing podporuje ze strany DirectX 12.

Pokud byste si chtěli tento test vyzkoušet na své grafické kartě, je potřeba mít 3DMark Advanced Edition, do kterého si za příplatek 2,99 dolarů můžete tento nový test přikoupit. Pro všechny nově kupující však už bude test dostupný ihned v základní ceně.

port royale.PNG

Redakce Guru3D se pustila do prvních testů karet RTX. Ve výchozím nastavení tohoto testu, kdy je scéna počítána v rozlišení 2560 × 1440 bodů, je výkon napříč celou generací karet Turing velmi nízký. Přes hranici „hratelných“ 30 FPS se dostala pouze nejvýkonnější grafická karta z nabídky v podobě modelu RTX 2080 Ti, která stojí téměř 35 000 Kč. Levnější model RTX 2080 s cenovkou kolem 20 000 Kč dosahuje na 29 FPS. Ještě levnější karty jako RTX 2060 a RTX 2070 bohužel nepřekonaly ani hranici 20 FPS.

port royale1.PNG

Naměřené hodnoty tedy neoslnily, zvlášť k přihlédnutí k tomu, že tento test stále používá hybridní rendering. To znamená, že většinu scény počítá klasická rasterizace a pouze pro pár vybraných efektů je použitý samotný ray tracing. To dává na vědomí, že více pokročilých efektů na základě ray tracingu ještě dlouho neuvidíme, aktuální generace grafických karet na to prostě nemá výkon.

Diskuze (70) Další článek: Whirlpool ukázal minipočítač do kuchyně. Ovládá se hlasem a přežije i vaše vaření [CES]

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,