4K | HDR | Projektory | BenQ

4K s HDR na stěnu za cenu lepší televize: Benq má nový projektor, který vás bude zajímat

Benq začal nabízet nový projektor pro domácí použití BenQ TK800. Ten nabízí papírově špičkové parametry obrazu: rozlišení 4K, vysoký dynamický rozsah HDR, 92% pokrytí barevného standardu Rec. 709 a svítivost 3000 ANSI lumenů. Stojí přitom jen lehce přes třicet tisíc korun.

BenQ TK800 nabízí rozlišení 3840 × 2160 obrazových bodů, disponuje technologií HDR zajišťující vysokou svítivost a zvýrazněný kontrastní poměr. Kvalitní obraz podporuje také vylepšená podpora barev. Jas 3000 lumenů poskytuje jasnou projekci světlého obsahu i v prostředí, které nebude zatmaveno. Projektor podporuje i 3D (s brýlemi), a to ve Full HD rozlišení.

K dispozici je zvukový systém CinemaMaster Audio+2, který byl výrazně vylepšen oproti předchozí verzi rozšířením frekvenčního rozsahu, výkonem 5 W a použitím sofistikovaných materiálů pro membránu měniče a rezonanční zvukové komory. Variabilitu umístění projektoru v prostoru umožňuje 1,2× zoom a automatická korekce obrazu.

Projektor může být alternativou k monitoru či televizní obrazovce nejen při přehrávání filmů, ale i na hraní her. U těch je však obzvlášť nutné, aby projektor dobře eliminoval latenci a rozmazávání obrazu při dynamických scénách. Zda i v takovém provozu obstojí zkusí prověřit v testu kolegové z redakce AVmania.cz.

Kromě toho projektor nabízí dedikované audiovizuální režimy pro fotbal a sport obecně. Fotbalové nastavení má zachovat přirozené odstíny kůže, přičemž ale zintenzivní zelenou barvu trávníku. V audiu pak výrazněji odděluje komentář a ohlasy fanoušků na stadionu.

U projektorů s podobnými parametry ceny startují na padesáti tisících, nepřekvapí ani dvojnásobek. BenQ TK800 bude k dostání za doporučenou cenu 33 490 Kč s DPH v České republice a 1310 euro s DPH na Slovensku. Tím se stane nejlevnějším 4K HDR projektorem na trhu.

HDR je krok správným směrem, chce to ale vhodnou obrazovku, hardware i obsah

Diskuze (12) Další článek: Prcek, kterého nemusíte nijak šetřit: Test notebooku Lenovo ThinkPad X280

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,