5 dobrot, které byste raději neměli jíst. Jsou nejčastějšími původci nemocí

Bill Marler je americký expertem na zkoumání příčin otrav jídlem, jeho odborné posudky slouží například jako důkazy v právních sporech. Profesi se věnuje už přes 20 let, za které získal spoustu zkušeností a statistických dat. Nyní zveřejnil šest největších hrozeb skrývajících se v běžných jídlech, informoval o nich web IFLScience.

Výčet je to zajímavý i pro české strávníky, většinu ze zmiňovaných pochutin běžně konzumujeme i u nás. Snad s výjimkou syrových ústřic, ty u nás nejsou příliš rozšířené. Pokud na ně v nějakém luxusnějším podniku narazíte, Marler radí zbytečně neriskovat a raději je nejíst. Ale pojďme na zbývající pětici běžnější pokrmů:

  1. Nepasterizované mléko a džusy – aktuální trend pití čerstvého mléka a „raw“ džusů ukazuje, že jsou tyto výrobky velmi často nositeli bakterií, virů a dokonce i parazitů
  2. Nedostatečně vařená vejce – vejce na měkko, kdy se žloutek krásně rozteče po talíři, to byste si měli odepřít, pokud se nechcete nakazit nepříjemnými bakteriemi. Marler však poukazuje, že na rozdíl od jiných zmiňovaných pochutin, u vajec riziko postupně klesá a riziko je dnes mnohem nižší než třeba před 20 lety.
  3. Krvavé maso – pěkně krvavý steak, nebo dokonce tatarák ze syrového masa? Chcete-li se vyhnout riziku nákazou bakteriemi E.coli nebo Salmonely, musí maso projít teplotou přes 160°C. Chcete-li jíst bezpečně, říkejte si navzdory kuchaři o propečení steaku na medium-well.

    Klepněte pro větší obrázek
  4. Klíčky – různé výhonky a klíčky jsou dnes oblíbenou ingrediencí salátů a příloh. Pozor ale na ně! Jsou velice náchylné na kontaminaci bakteriemi a v posledních letech stály u zrodu několika epidemií bakteriálních onemocnění.
  5. Krájené ovoce a zelenina – Připravené saláty, ovoce nakrájené v krabičkách… Bill Marler tvrdí, že do přípravy se mnohdy zapojuje nemalé množství lidí a riziko kontaminace je docela velké. Vždy se přitom jedná o ruční přípravu a ovoce či zeleninu následně přímo konzumujeme. Lépe uděláte, když si je omyjete a připravíte sami.
Diskuze (1) Další článek: NASA se chlubí, jak kosmické technologie mění naše domovy a města

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,