AI dokáže na základě sledování pohybů očí předpovědět typ osobnosti

O očích se říká, že jsou branou do duše. A nedávná studie ukázala, že způsob, jakým se pohybují, toho o nás může prozradit opravdu hodně – dokonce i pokud ho bude analyzovat umělá inteligence.

„Díky našemu přístupu ke strojovému učení nejen potvrzujeme úlohu osobnosti ve vysvětlování pohybů očí v každodenním životě, ale také odhalujeme nové charakteristiky pohybů očí jako prediktory osobnostních rysů,“ řekl neuropsycholog Tobias Loetscher z University of South Australia.

Již dříve vyšlo najevo, že pohyby oči mohou vnímavému pozorovateli minimálně naznačit na co právě myslíme, či co cítíme. Této skutečnosti se samozřejmě hodně využívá (vědomě i nevědomě) v rámci mezilidských vztahů. Co kdyby však proti vám místo jiného člověka seděl nějaký robot?

Přesně tuto otázku chtěl Loetscherův tým zkusit zodpovědět. Sehnal tedy 50 dobrovolníků a nechal je vyplnit testy, které ukázaly, zda jsou spíše otevření vůči zkušenosti, svědomití, extrovertní, neurotičtí či přívětivý (pětifaktorový model osobnosti Big five). Následně je vybavil speciální náhlavní soupravou, která zaznamenávala pohyby jejích očí, a poslal do obchodu něco nakoupit.

Když záznamy později zkoumala AI, zvládla izolovat vzory pohybů očí a přiřadit je k výše uvedeným základním psychologickým profilům. Její přesnost sice nebyla nijak impozantní, ale podle badatelů si pořád vedla o 15 % lépe než kdyby postupovala náhodně.

Podaří-li se dotyčnou technologii zdokonalit, mohla by dramaticky zlepšit naše interakce se stroji – například různými virtuálni asistenty. „Tento výzkum poskytuje příležitosti k vývoji počítačů a robotů a robotů, kteří by se mohli stát přirozenějšími a schopnějšími pokud jde o interpretaci lidských sociálních signálů,“ konstatoval Loetscher.

Diskuze (11) Další článek: Instalace aktualizací Windows 10 bude řídit umělá inteligence. Pozná, kdy je vhodný čas

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,