Airbus testuje chytrou kabinu pro cestující. Pohlídá i stav mýdla na záchodech

Airbus informoval o zahájení zkoušek technologie „Airspace Connected Experience“, která má přinést funkce IoT do kabin jeho letadel. Jako první je uvedenými novinkami vybaven letoun A350-900 Flight Lab. Dle tiskové zprávy se Airbus stává „prvním výrobcem letadel, který provedl testování takových inovací v kabině.“

Platforma Airspace Connected Experience byla poprvé představena minulý rok na výstavě APEX Expo. Kromě většího komfortu pro cestující poskytne příležitost ke zlepšení vedlejších příjmů leteckých společností a zvýšení provozní efektivity. Zejména shromažďování údajů o tom, co cestující jedí, nakupují a sledují během letu, poskytuje aerolinkám obrovské příležitosti.

Senzory v celém letadle

Letoun, sloužící jako testovací laboratoř, je vybaven kabinou Airspace, která je ideální platformou pro vyhodnocení nových technologií. K síti chytrých zařízení jsou připojeny například sedačky Recaro iSeat, bezpečnostní pásy nebo OLED displej, zobrazující informace. Ekosystém umožní cestujícím, leteckým společnostem a posádkám využívat řadu nových funkcí, mezi které patří:

  • Cestující se mohou těšit na zážitky specificky zaměřené na jejich individuální potřeby a preference. Například si budou moci ještě před odletem objednat jídlo a pití, rezervovat místo v prostoru pro zavazadla nebo nastavit polohu sedačky.
  • Letecké společnosti budou moci generovat vedlejší příjmy prostřednictvím personalizovaných nabídek, reklam a různých příplatkových služeb. Díky senzorům, sledujícím například stav mýdla nebo počet návštěv toalety, budou schopné lépe plánovat údržbu.
  • Posádka dostane nástroje pro účinnější sledování požadavků cestujících a dalších faktorů. Mobilní chytrá zařízení umožní palubnímu personálu monitorovat a ovládat všechny komponenty – například osvětlení. Cílem je poskytnout cestujícím lepší servis.
Klepněte pro větší obrázek 
Airbus testuje chytrou kabinu pro cestující

Nasazení technologií do skutečného stroje je dalším krokem v cestě za finálním produktem. Celý proces začal několika workshopy a pokračoval pozemními zkouškami technologií spojenými s hodnocením ze strany potenciálních zákazníků. Cílem stávajících testů je ověření fungování během běžného letového cyklu, zejména s ohledem na robustnost toku dat mezi systémy.

Letadlo s IoT

Chytrá kabina pro cestující bude nabízet možnost připojit se k internímu systému pomocí chytrého telefonu nebo tabletu. Kromě poskytování informací bude pasažér moci využívat další funkce poskytované leteckou společností.

Nainstalované zábavní multimediální systémy automaticky vyberou obsah pro konkrétního cestujícího s ohledem na jeho požadavky. Na obrazovkách zabudovaných do zad sedaček bude implementována funkce předávání obrazu ze smartphonu.

Po dokončení testů budou systémy Airbus Connected Experience nejprve k dispozici v řadě letadel Airbus A320. V budoucnu chce jeden z největších výrobců letadel představit tuto chytrou platformu i pro své další modely.

Diskuze (3) Další článek: HTC má nového generálního ředitele – Yves Maitre se bude snažit firmu vzkřísit

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,