Elektromobily | Tesla Motors | Aktualizace

Aktualizace Tesly se nepovedla. Měla vylepšit autopilota, ten po updatu nefunguje

Vypadá to, že poslední OTA aktualizace automobilů Tesla se nepovedla tak, jak by si americká automobilka přála. Majitelé automobilů hlásí, že po nedokončené aktualizaci z tohoto týdne jim přestaly fungovat funkce asistenčního systému Autopilot. O kauze informuje Digital Trends.

OTA aktualizace jsou jedním ze způsobů, jak Tesla udržuje a vylepšuje své automobily. Řeší v nich zjištěné chyby, poskytuje optimalizace a často také přináší nové funkce. Poslední update však majitelům přidělal vrásky na čele.

Problémy se týkají systému Autopilot, poskytujícího řidiči za určitých okolností možnost nechat vůz, aby fungoval v autonomním režimu. Inovativní funkce je často označována jako kontroverzní – zejména kvůli několika smrtelným nehodám, které se v tomto módu odehrály.

Řada majitelů považuje díky Autopilotovi Teslu za legitimní autonomní vozidlo, kterým však ve skutečnosti není. Jedním z přínosů OTA aktualizace mělo být právě vylepšení funkcí, které by tak poskytly o něco lepší schopnosti samostatného řízení. Zlepšit se měla například změna jízdního pruhu, detekce dopravních značek nebo signálů semaforů.

Místo toho nová aktualizace v některých případech doslova ochromila celý systém Autopilot. Jednomu z postižených majitelů Tesly Model 3 zaměstnanec servisního střediska potvrdil, že firma o potížích ví a vývojáři intenzivně pracují na řešení problémů, které se vyskytly.

Majitelé Tesly Model 3 hlásí problémy

Aktualizace na tomto konkrétním voze selhala v úterý 11. září. Oprava byla údajně slibována na středu, nicméně v uvedeném termínu žádný opravný balíček nepřišel. Autopilot je tak nadále v nefunkčním stavu. Poslední zprávy přitom tvrdí, že by oprava měla přijít v pátek.

Jiný majitel kontaktoval servisní středisko a byla mu zaslána další aktualizace. „Snažil jsem se ji nainstalovat, ale také selhala“ uvádí. „Můj autopilot stále nefunguje, navíc se zobrazují chybové hlášky, že nefunguje nouzové brzdění, rekuperační brzdění a kontrola trakce.“

Příčina problému zatím není známa a stejně tak není jasné, zda se týká pouze Modelu 3, nebo jestli také ovlivňuje Model S a Model X. Server Jalopnik, který o potížích informoval jako první, uvádí, že se o funkčnost systému automatického řízení přišlo „několik“ majitelů.

Servisy Tesly nestíhají:

Diskuze (39) Další článek: LinkedIn se chce stát více Facebookem. Představil nové skupiny

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,