Akupunktura nezvyšuje šance na početí dítěte pomocí umělého oplodnění ani jeho donošení

Akupunktura pochází z Číny a je založená na víře v existenci „energie čchi“, která proudí lidským tělem – konkrétně dvanácti základními drahami (tzv. meridiány), na nichž leží několik set aktivních bodů. Do těchto bodů její praktikanti vpichují tenké jehly, což údajně pomáhá odstranit velké množství zdravotních problémů.

Tuto metodu si z neznámého důvodu oblíbily i ženy, které chtějí podstoupit umělé oplodnění IVF. Doufají totiž, že zvýší jejich šance na otěhotnění i úspěšné donošení dítěte. Nový výzkum však ukázal, že by si neměly dělat příliš velké naděje.

Odborníci analyzovali případy více než 800 australských a novozélandských žen, které během IVF na akupunkturu krátce docházely – a neobjevili žádný významný rozdíl v počtu narozených dětí.

Tato randomizovaná klinická studie po dobu 4 let probíhala v 16 centrech IVF v Austrálii a na Novém Zélandu. Věk pacientek se pohyboval v rozmezí 18 až 42 let a ve všech případech byla k fertilizaci použita čerstvá embrya. Akupunktura byla prováděna na začátku procesu IVF i před a bezprostředně po přenosu embrya do dělohy. V případě příslušnic kontrolní skupiny ale jehly ve skutečnosti nepronikaly skrz kůži – takže šlo o svého druhu placebo.

Z výsledků plyne, že klinické těhotenství nastalo u 25,7 % žen podstupujících normální akupunkturu a u 21,7 % žen podstupujících tu falešnou. Pokud jde o množství porodů, rozdíl je ještě menší: 18,3 % versus 17,8 %.

„Nárůst o 4 % sice může znít nadějně, ale vzhledem k nízkému procentu úspěšných IVF porodů pro vědce nejde o dostatečně velké zvýšení na to, aby došli k závěru, že zde existuje rozdíl,“ komentovali to výzkumníci. Dodali však, že akupunktura může minimálně snižovat stres a úzkost.

Pseudovědy

Pseudovědy jsou postupy nebo znalosti, které jejich provozovatelé staví na úroveň vědeckých disciplín. Ale i když je propagují způsobem připomínající vědecké postupy, nedodržují při tom základní pravidla vědy nebo vycházejí z chybných předpokladů. Pseudovědy často předpokládají existenci dosud nepoznaných, někdy i duchovních sil. Jejich výsledky bývají neověřitelné, neopakovatelné.

Biorezonance | Homeopatie | Tradiční čínská medicína | Astrologie | Akupunktura | Plochá Země | Scientologie | Sisyfos

Diskuze (34) Další článek: Oživování mrtvoly bylo odloženo, Vine se nové verze jen tak nedočká

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,