Alexa | Amazon Echo | Reproduktory

Alexo, došlo k vraždě? Chytrý reproduktor prý nic nenahrává, přesto policie získala záznamy

Chytré reproduktory jsou tichými společníky v mnoha domácnostech a stávají se tak účastníky mnoha událostí. Ve floridském městě Hallandale Beach se v červenci tohoto roku stalo zařízení Amazon Echo svědkem smrti 32leté Silvie Galva, jež zemřela na následky probodnutí hrudníku.

Z podílu na smrti ženy je viněn její 43letý přítel Reechard Crespo. Nešťastné události předcházela vyhrocená hádka mezi oběma partnery, která přešla ve fyzickou potyčku. Ta skončila probodnutím Silvie 30 centimetrů dlouhou čepelí. O události informuje server TechSpot.

Co se odehrálo v ložnici?

Co přesně se odehrálo v ložnici není v tuto chvíli zcela jasné. Crespo tvrdí, že při přetahování došlo ke zlomení bodné zbraně, následně se ostrá část zabodla do hrudníku jeho partnerky. Reechard při údajném pokusu o záchranu čepel vytáhl, ale Silvia následkům zranění podlehla.

Případem se pochopitelně začala zabývat policie, která v domě objevila dva chytré reproduktory Amazon Echo. Muži zákona pojali přesvědčení, že na serverech spravovaných Amazonem mohou být uloženy zvukové záznamy, ze kterých by bylo možné analyzovat průběh celé události.

A právě zde se dostáváme k zajímavému bodu celého příběhu. Amazon totiž tvrdí, že jeho chytré reproduktory neukládají žádné zvukové nahrávky, pokud neslyší klíčové slovo „Alexa“. Z tohoto pohledu je tedy šance na získání záznamu roztržky prakticky nulová.

Co dal Amazon policii?

Skutečnost je ale taková, že Amazon na základě požadavku předal policii „několik nahrávek“. Otázkou ale je, co záznamy vlastně obsahují. V tomto směru provozovatel i policisté hrají mrtvé brouky a odmítají odhalit, o jaké nahrávky se jedná. Mluvčí policejního oddělení Pedro Abut řekl pouze to, že probíhá „proces analýzy informací, které byly zaslány“ a potvrdil, že se jedná o zvukové nahrávky.

„Žádný zvuk není uložen ani odeslán do cloudu, pokud zařízení neslyší klíčové slovo," řekl novinářům šéf komunikace Amazonu Leigh Nakanishi. Vyšetřovatelé však zkoumají, zda existuje šance, že se Alexa kdykoli během incidentu „probudila“, a zaznamenala cokoli, co by bylo možné použít u soudu.

Nejedná se přitom o první případ, kdy byl chytrý reproduktor svědkem vraždy. V loňském roce přikázal soud Amazonu, aby poskytl záznamy z Echa vyšetřovatelům v případě vraždy Christiny Sullivan. Podobně i v roce 2016 požadovali policisté kvůli vyšetřování násilného trestného činu údaje z tohoto typu zařízení.

Diskuze (32) Další článek: Firefox schová otravné výzvy k povolení oznámení – uživatelé je skoro vždy odmítali

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,