Alternativní minulost Marsu: Co když byla mladá Rudá planeta spíše suchá a mrazivá?

Dnešní Mars je zmrzlý a pustý. Odborníci na základě řady pozorování a nálezů na povrchu Marsu předpokládají, že tomu tak nebylo vždy. Mladý Mars byl podle nich před miliardami let o poznání vlhčí a méně extrémní, což z něj dělá planetu mnohem vhodnější pro případný výskyt organismů. Proto také na Marsu pátráme po stopách dávného života.

Existují ale také jiné pohledy, podle kterých dávný Mars nebyl zdaleka tak přívětivý, než si dnes myslíme. Ben Boatwright a James Head z americké Brown University prozkoumali jeden zvláštní kráter a Marsu a na základě svých výsledků nabízejí alternativní pohled na historii Marsu.

Jde o doposud bezejmenný kráter v hornaté oblasti jižní polokoule Marsu. Má průměr asi 54 kilometrů. Vznikl v období noachinu, před 4,1 až 3,7 miliardami let, tedy v době, kdy podle převládajících představ měl být Mars přívětivý a vlhký.

Badatelé si všimli zvláštního geologického uspořádání kráteru, který vykazuje stopy působení vody. Tato voda ale podle nich do kráteru nepronikla při zhroucení boční stěny kráteru.

Rovněž nenalezli stopy po zdroji vody v samotném kráteru. Detailní analýza geologických prvků kráteru je nakonec přivedla k závěru, že zdrojem vody, která pronikla do kráteru, byl ledovec, odtávající ze své vrchní části.

Pustý a chladný

Mars určitě někdy byl vlhký a přívětivý. Otázkou je, zda šlo o celé dlouhé období anebo jestli se na mladém Marsu například občas objevovaly epizody příznivějšího klimatu, které byly záhy střídány obdobími mrazu a sucha. V takovém případě by byl dávný Mars mnohem méně „atraktivní“ pro případné živé organismy.

Pokud mají badatelé pravdu, tak by jejich kráter mohl odhalovat poněkud odlišnou podobu Marsu před miliardami let. V takovém případě šlo spíše o pustou a chladnou planetu, která byla pokrytá množstvím ledovců.

Občas se tam objevovala přechodná teplejší období, v nichž ledovce tály, a jejich voda působila na povrch Rudé planety. Asi není nutné zdůrazňovat, že taková mrazivá alternativa dávného Marsu podstatně snižuje šanci, že by na Marsu mohl vzniknout a dlouhodobě přežívat nějaký místní život.

Titulní foto: European Southern Observatory / M. Kornmesser, CC BY-SA 4.0

Diskuze (2) Další článek: Analyzovali jsme emoce ve vítězném oscarovém filmu Země nomádů pomocí Google Cloud

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,