Amazon | Alexa | Amazon Echo

Amazon má průšvih: uživatel požádal o svá data z Alexy, dostal nahrávky úplně cizích lidí

Německý uživatel chytrého reproduktoru Echo dostal svým způsobem děsivý vánoční dárek. Amazon, který vyrábí hardware a poskytuje služby virtuální asistentky Alexa, mu poslal bezmála dva tisíce zvukových nahrávek, které patřily úplně jiným lidem.

Kauza se rozhořela ve čtvrtek 20. prosince, kdy Magazin für Computertechnik přinesl článek o muži, který požádal Amazon o zaslání osobních dat, jež k němu společnost shromáždila. Obdržel 1700 zvukových souborů s nahrávkami úplně cizích lidí – muže a ženy, žijícími ve společné domácnosti.

Amazon nereagoval, muž předal soubory magazínu

Uživatel údajně nejprve informoval Amazon o tom, že tímto způsobem získal přístup k soukromým nahrávkám dalších osob. Společnost prý nijak nereagovala. Soubory byly poté z odkazu poskytnutého Amazonem smazány, ale dotyčný je již měl stažené ve svém počítači.

Předal tedy nahrávky redaktorům, kteří vypátrali a následně se spojili s lidmi, jejichž data tímto nepříjemným způsobem unikla. Nahrávky v německém jazyce odhalily soukromé údaje, včetně jména a příjmení, místa pobytu a hudebního vkusu. Nádech pikantnosti přidává fakt, že dokonce obsahovaly záznam, jak uživatel Alexy mluví ve sprše.

Magazín kontaktoval osoby zachycené na nahrávkách prostřednictvím sociální sítě Twitter. Pochopitelně je informací, že se jejich zvukové záznamy dostaly do rukou jim neznámého člověka, naprosto šokoval.

Šlo o selhání lidského faktoru

Následně se redaktoři rozhodli vyzkoušet samotný Amazon. Kontaktovali ho tedy s informací o případu, ale neuvedli, že se jim povedlo odhalit, o čí nahrávky se jedná. Podle zákona je Amazon povinen kontaktovat orgány pro ochranu osobních údajů do 72 hodin od objevu úniku informací. Časopis chtěl zjistit, zda Amazon toto pravidlo dodrží.

Tři dny poté se Amazon omluvil oběma stranám, kterých se únik dat týkal. „Jednalo se o nešťastný případ lidské chyby a ojedinělý incident. Vyřešili jsme problém s oběma stranami a podnikli kroky k dalšímu zlepšení našich procesů,“ uvedl tiskový mluvčí Amazonu s tím, že firma kontaktovala příslušné regulačními orgány.

Není to poprvé, kdy se soukromé rozhovory, zachycené mikrofonem chytrého reproduktoru Amazonu, ocitly v nesprávných rukách. Počátkem letošního roku zařízení Echo zaznamenalo rozhovor rodiny z oregonského města Portland a poslalo nahrávky jednomu z kontaktů. Amazon se sice následně omluvil, ale nijak nevysvětlil, jak se to mohlo stát.

Diskuze (23) Další článek: Roboty BB-8 a R2-D2 od Sphero už si nekoupíte. Firma je přestává vyrábět

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,