Amazon následuje příkladu SpaceX. Chce vypustit přes 3200 satelitů

Amazon oficiálně požádal Federal Communications Commission (FCC) o povolení k vypuštění 3 236 satelitů. Ti by v rámci projektu Kuiper měli poskytovat přístup na internet desítkám milionů lidí z celého světa.

„Cílem je všude dostupné širokopásmové připojení,“ řekl o Kuiperu generální ředitel Amazonu Jeff Bezos na letošním ročníku konference re:MARS.

Tato zpráva přichází krátce poté, co společnost SpaceX úspěšně dopravila na oběžnou dráhu prvních 60 satelitů Starlink. Tři z nich ovšem už v mezičase selhaly.

Amazon vs. SpaceX

Protože SpaceX kvůli projektu Starlink čelí kritice ze strany odborné i laické veřejnosti, přímo se vnucuje otázka, jaký přístup zvolil Amazon. Z dostupných informací plyne, že téměř stejný. Jinak řečeno, jeho satelity se budou pohybovat ve výškách 590 – 630 kilometrů.

I Amazon nicméně slibuje, že po svém vyřazení z provozu satelity shoří v atmosféře Země, takže nebudou ještě víc zhoršovat problém s vesmírným odpadem.

Jistou pikantností je, že na projektu Kuiper mj. pracuje bývalý viceprezident SpaceX Rajeev Badyal a několik členů jeho týmu. Badyal dříve šéfoval divizi Starlink, ale Musk ho loni vyhodil.

Titulní foto: Official SpaceX Photos, CC0 1.0

Diskuze (8) Další článek: Trápí vás vysoká teplota Raspberry Pi 4? Už se dá koupit „obří“ chladič

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,